26 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Dierenbescherming zoekt overzetters voor Padden bij Stolwijk!

Krimpenerwaard – De Dierenbescherming is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In Stolwijk zullen tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij overzetters die hen helpen om veilig naar de overkant te komen.

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden

Als paddenoverzetter vragen we je in elk geval 6 weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we je zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Je ontvangt een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er online een informatieavond georganiseerd.

Twee locaties

De overzetters zijn nodig op twee locaties in Stolwijk. Kijk voor de exacte locaties op de website van de Dierenbescherming Help jij ons dit jaar de vele padden, kikkers en salamanders oversteken? Meld je aan via de website. Voor meer informatie kun je contact opnemen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio