10 C
De Bilt

Dijkwachten gaan veenkades inspecteren vanwege droogte

Rotterdam – De vrijwillige dijkwachten van Schieland en de Krimpenerwaard gaan volgende week veenkades inspecteren in ons gebied. Tot nu toe hebben onze eigen medewerkers inspectierondes gelopen. Onze dijkwachten gaan nu meehelpen. In mei en juni is er weinig regen gevallen in Nederland. Daardoor is er sprake van droogte.

De aanvoer van zoet water in het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is nog altijd voldoende. “Wel maken we nu een waterbuffer door water vanuit de rivieren ‘binnen te laten’. Zo’n buffer is de voorbereiding voor een periode dat er geen water meer uit de rivieren kan worden gehaald.”, aldus dijkgraaf Hans Oosters.

Inspectie dijkwachten

Bij langere perioden van droogte inspecteren we de droogte gevoelige kades in ons gebied. Deze kunnen namelijk, als er te lang geen regen valt, uitdrogen waardoor scheuren kunnen ontstaan. Door de inspecties van onze dijkwachten kunnen we deze snel opsporen en actie ondernemen als dat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat mensen in ons gebied droge voeten houden.

Waterbuffer

Daarnaast verhogen we sinds een week de waterpeilen in ons gebied. Op verschillende locaties laten we water uit de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel en de Lek stapsgewijs in. Dit kunnen we doen, omdat er via de Rijn (die overgaat in de Nieuwe Maas), de Hollandsche IJssel en de Lek nog voldoende zoet water aanwezig is. Door extra water uit deze rivieren in te laten, creëren we een (beperkte) waterbuffer in ons gebied om zo te anticiperen op de droogte. Een te laag waterpeil is niet goed voor de natuur, de landbouw en de stevigheid van kades en dijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio