9.6 C
De Bilt

Duurzaamheid krijgt komende jaren extra aandacht in Krimpen

Krimpen aan den IJssel – Om de doelen van de Duurzaamheidsagenda te halen, zet Krimpen aan den IJssel alle zeilen bij om grote stappen te zetten naar een klimaatneutrale en gezonde gemeente in 2050. Internationale en nationale afspraken liggen al enkele jaren vast. Recent is de uitwerking hiervan in lokaal beleid opgepakt. Het resultaat is het Ambitiedocument Duurzaamheid.

Duurzaamheidsambitie voor komende 4 jaar

Daarin staan onze ambitie voor de komende 4 jaar. Donderdag 22 april heeft de raad zich unaniem achter deze ambities geschaard. Iedereen is het er over eens dat een duidelijke ambitie en concrete doelen nodig zijn. En dat we de komende 4 jaar met concrete acties deze doelen moeten realiseren.

Krimpense gemeenteraad eensgezind

Wethouder Wubbo Tempel is zeer verheugd dat de Krimpense gemeenteraad zo eensgezind is. “We zijn gelukkig allemaal doordrongen van de noodzaak van de genoemde duurzaamheidsacties. Het enige wat ons nog te doen staat, is veiligstellen dat we de acties in het genoemde tempo kunnen uitvoeren. Maar daar moeten we samen eenvoudig kunnen uitkomen. Omdat de wil er is, is er zeker ook een weg.”

Veranderingen ingrijpend voor leefomgeving

Onze energievoorziening verandert de komende decennia ingrijpend. We moeten op zoek naar een alternatief voor het Groningse aardgas. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en de toenemende welvaart en consumptie. We moeten ons aanpassen aan toenemende klimaatextremen. En we krijgen meer hevige regenbuien, maar ook langere periodes van droogte. Allemaal onderwerpen die ingrijpen op de leefomgeving.

Duurzaamheidsagenda niet alleen over energie

Ook de thema’s circulair, klimaatadaptatie en gezondheid & voedsel komen aan bod. Daarmee hebben we de belangrijkste thema’s in beeld gebracht. In het Ambitiedocument Duurzaamheid staan per thema doelstellingen benoemd. Een klein deel hiervan is terug te vinden in bestaande beleidsdocumenten. Daar waar dit onvoldoende was voor de opgave waar we voor staan, hebben we extra doelstellingen opgesteld. We pakken door op het gebied van duurzaamheid met de hoofdambitie: Krimpen aan den IJssel klimaatneutraal en gezond in 2050.

Samen aan de slag om de doelen te bereiken

Om de voorgestelde doelen te bereiken, voeren we samen met inwoners, ondernemers en andere stakeholders acties uit. Die acties staan beschreven in de door het college van B&W vastgestelde Duurzaamheidsagenda 2021-2024. Wubbo Tempel: “Het is tijd om door te pakken. Op zo’n manier dat het bijdraagt aan een betere leefomgeving voor alle Krimpenaren. Bekijk de infographic met meer informatie over de komende jaren op https://www.krimpenaandenijssel.nl/Duurzaamheidsagenda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio