10.7 C
De Bilt

Ed Lugthart krijgt zilveren medaille voor redden 5-jarige Amir uit Gouderak; pontbaas Willem Bojawal ontvangt oorkonde

Op woensdag 11 januari kreeg Ed Lugthart uit handen van locoburgemeester Daan de Haas  (Zuidplas) en burgemeester Pauline Bouvy-Koene een zilveren medaille omdat hij op zondag 21 augustus 2022 een 5-jarig jongetje uit de Hollandse IJssel redde. Ook ontving hij een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Schipper van de Veerdienst Moordrecht – Gouderak, Willem Bojawal, kreeg een oorkonde voor zijn rol in deze reddingsactie die het leven redde van de 5-jarig Amir uit Gouderak.

Ed Lughthart bedacht zich geen seconde; schipper pont Moordrecht ook niet

Lugthart, inwoner van Moordrecht, zag die zondag het jongetje spelen langs de waterkant, ter hoogte van de Dorpsstraat in Gouderak. Hij zag het jongetje te water raken en waarschuwde schipper Bojawal. Samen voeren ze met de pont onmiddellijk naar de overkant. Hier zagen ze nog net dat het jongetje onder water verdween. Lugthart bedacht zich geen seconde en dook het water in waarmee hij het leven van de kleine Amir redde.

Een echte heldendaad

Burgemeester Bouvy: “Een held is iemand die geconfronteerd met gevaar of een ramp moed toont! U toonde moed. Het is heel bijzonder wat u heeft gedaan. U handelde en bleef niet toekijken. Dat u wel handelde en ook nog eens heel snel, heeft het leven gered van Amir. Door snel naar de overkant te varen heeft ook de schipper een belangrijke rol gespeeld. Dat is de reden waarom Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ons heeft gevraagd u beiden vandaag te onderscheiden”. 

Locoburgemeester Daan de Haas vulde hierop aan: ‘Beide heren krijgen met deze onderscheiding een prachtige erkenning van hun heldendaad.”  De heer Volkert Teding van Berkhout, bestuurslid van Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, was ook aanwezig bij de huldiging van de twee helden.

Belangrijkste aanwezige

Hoewel je het tussen al die helden haast zou vergeten was de belangrijkste aanwezige natuurlijk Amir zelf. Het feit dat hij enigszins beduusd alle aandacht onderging, was een teken van het enorme belang van de verrichte heldendaad door de Ed Lugthart en Willem Bojawal.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio