6 C
De Bilt

Extra woonplekken De Reling voor jongeren aan Oosthaven in Gouda

Gouda – De Reling krijgt geld voor 5 extra woonplekken. De christelijke stichting biedt kamerbewoning met begeleiding voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar. De voorziening is bedoeld voor jongeren die niet langer thuis, maar ook nog niet zelfstandig kunnen wonen; bijvoorbeeld jongeren met onbegrepen gedrag en/of problemen in het gezin. In afwachting van de financiering voor de uitbreiding was De Reling al gestart met de verbouwing van het monumentale pand aan de Oosthaven in Gouda.

De Reling

Op dit moment voorziet De Reling in 7 kamers met gedeelde voorzieningen. Er is van 15 tot 22 uur begeleiding aanwezig. De 5 nieuwe plekken zijn bedoeld voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Het verschil met de huidige voorziening is dat jongeren in de uitbreiding huur betalen, waar mogelijk minder begeleiding krijgen en er geen verplichte gezamenlijke eetmomenten en activiteiten zijn.

“Dit is een uitkomst voor jongeren die moeilijk in een groep kunnen meedraaien, bijvoorbeeld door autisme”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Opvang. “Jongeren kunnen 1 jaar – en in de huidige woningmarkt maximaal 2 jaar – in deze voorziening verblijven. Dat helpt jongeren die nog een extra stap nodig hebben op weg naar zelfstandigheid”.

Verkleinen wachtlijsten

De Reling krijgt al subsidie vanuit de regio Midden-Holland (gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas). Voor de uitbreiding met 5 plekken ontvangt de stichting vanuit Midden-Holland jaarlijks een extra subsidie van bijna 135.000 euro. Daarvan draagt Gouda ruim 40.000 euro bij. De Reling wordt daarnaast gefinancierd door de kerk en uit giften.

“Kamerbewoning met begeleiding is een goede manier gebleken om doorstroom vanuit de jeugdhulp te bevorderen”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman. “De uitbreiding van De Reling kan dan ook helpen om de wachtlijsten voor meer intensieve hulpverlening te verkleinen. Tegelijkertijd voorkomt deze manier van opvang dat jongeren na beëindiging van de jeugdhulp in een gat vallen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio