Fietslift Algerabrug officieel in gebruik genomen

Krimpen aan den IJssel – Vanochtend om 10.00 uur werd de fietslift bij de Algerabrug officieel in gebruik genomen door wethouder Timm. Op eigen fiets demonstreerde hij het gemak van de lift bij het naar boven gaan op de trap, maar ook het terug naar beneden komen. Het ging hem makkelijk af, net zoals overigens alle andere gebruikers die de lift gebruikten.

Idee PvdA-er Jan Stam werkelijkheid

Het oorspronkelijke idee voor een fietslift kwam van Jan Stam (PvdA) in 2016. Hij pleitte toen al voor een fietslift om het de vele fietsers die gebruik maken van de brug een stuk makkelijker te maken. In 2017 heeft ook Marco Oosterwijk (SGP) de fietslift nog eens genoemd, maar uiteindelijk was het toch de vorige coalitie die uitvoering aan het plan gaf. Als verantwoordelijk wethouder, heeft Anthon Timm (VVD) zich hier voor ingezet, met de huidige lift als resultaat.

Lopende band en borstel

De fietslift bestaat voor het opgaande gedeelte uit een smalle, lopende band, die in beweging komt zodra een fietser de band raakt. De band rolt in een gestaag tempo omhoog. Door je handrem ingeknepen te houden, neemt de band de fiets mee terwijl je ernaast loopt. Loop je toch nog langzamer dan glijdt de band gewoon onder je wiel door, zeker als je de handrem weer iets loslaat. Voor de weg van boven naar beneden is geen lopende band geplaatst, maar een geul met borstelranden erin. De zwaartekracht zorgt voor het naar beneden gaan, de borstels remmen af. Hierdoor kun je met gemak naar beneden lopen, zonder veel kracht te hoeven gebruiken.

Slimme fietslift

De fietslift, geïnstalleerd door de firma Lominck uit Lisserbroek, is een slimme lift. Het systeem houdt bij hoeveel gebruikers er van de lift gebruik maken. Zo wist Timm te vertellen dat er sinds zaterdagmiddag 17.00 uur al 1.100 fietsers van de lift gebruik hadden gemaakt. Met de officiële ingebruikname wordt het voor alle gebruikers een stuk prettiger de trap te nemen bij de Algerabrug. Hiermee is voor Jan Stam (PvdA) zijn initiatief uiteindelijk beloond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img