Fotopanelen voor herdenking Grote Brand 1921 Bergambacht

Krimpenerwaard – Op vrijdag 24 september wordt aan de Meent in Bergambacht het eerste van een aantal grote fotopanelen onthuld dat de grote brand van Bergambacht in 1921 laat zien. De heer Roel Botter, mede-initiatiefnemer en secretaris van de Historische Vereniging Bergambacht onthult om 14.00 uur, in aanwezigheid van burgemeester Roel Cazemier, het paneel.

Fotopanelen op verschillende plekken Bergambacht

De overige fotopanelen – met uitleg-  staan in het dorp op verschillende plekken die op 3 oktober 1921 werden getroffen door de brand. In totaal gingen op maandag 3 oktober 1921 15 huizen in vlammen op, waardoor 21 gezinnen dakloos werden. Als door een wonder vielen er die dag geen doden en gewonden. Roel Botter heeft ook een fraai boekje samengesteld met oude foto’s en het hele verhaal. Het is te koop bij de plaatselijke boekhandel.

Herdenken 100 jaar

Zaterdag 9 oktober staat helemaal in het teken van wat in de volksmond de Grote Brand van Bergambacht is gaan heten. Gemeente Krimpenerwaard, Brandweer Bergambacht,  Historische Verenging Bergambacht en de Winkelhof trekken samen op. Om 11.00 en 13.30 uur rijdt een grote stoet historische brandweerwagens door Bergambacht. Tussendoor zijn ze te bewonderen op het Marktplein / Pleinstraat.

De jeugd

Brandweer Bergambacht heeft, samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden, een lespakket samengesteld voor de basisscholen. De lessen worden gegeven door de mannen van de vrijwillige brandweer Bergambacht. Via de scholen doen kinderen mee aan het maken van een grote spandoeken. En voor de jongere kinderen is er een kleurwedstrijd. Deze kleurplaten kunnen 9 oktober ingeleverd worden bij de kraam op het Nederburghplein. 

Winkelhof

De Winkelhof organiseert deze dag een fotopuzzel- wandeling langs de fotopanelen. Als beloning krijgen deelnemers aan het eind een kopje koffie op het Nederburghplein. De Historische Vereniging toont in de bibliotheek een foto-overzicht en oude krantenberichten en documenten.

Ontstaan van de brand

Het treintje dat van Schoonhoven via Bergambacht naar Gouda reed stopte die morgen rond half tien bij station Bergambacht. Het was helder weer en al lange tijd erg droog. De wind waaide stormachtig uit het zuidwesten. Vonken uit de schoorsteen van het ‘puffertje,’ zoals de locomotief ook wel werd genoemd, kwamen op het dak van een schuur van boer Buijssen terecht. De boerderij van Buijssen stond aan wat nu de Parallelweg is, ter hoogte van het eind van de westelijke bebouwing. De rest is te zien op de fotopanelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img