9.8 C
De Bilt

Francisca Drijver: “Waardering voor integer besluit Asscher!”

Krimpen aan den IJssel – Vanwege zijn rol in de Toeslagenaffaire, vond PvdA-lid Francisca Drijver dat lijsttrekker Lodewijk Asscher moreel gezien niet langer haar partij kon leiden. Zij diende daarom een motie van wantrouwen in, waar tijdens het aankomende congres van de partij over gestemd zou worden. Vanochtend maakte PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher bekend zich niet langer verkiesbaar te stellen en zijn functie als lijsttrekker ter beschikking te stellen.

Steun voor 2 moties

De ingediende motie van Francisca Drijver kon al snel op veel steun rekenen. Nadat Asscher excuses had gemaakt en zijn rol in de affaire uitvoerig had toegelicht en verantwoording had afgelegd, kwam er op 9 januari ook een motie van Steun van Pieter Paul Slikker. Ook hier bleek een groot deel van de PvdA-leden zich wel in te kunnen vinden.

Eigen conclusies trekken

Maar met het partijcongres in het vooruitzicht, aanstaande zaterdag, heeft Asscher blijkbaar zijn eigen conclusie getrokken. Hij zag dat hij met zijn rol in de toeslagenaffaire – hoe miniem dan ook – te grote, morele schade had opgelopen om nog geloofwaardig als partijleider door te kunnen gaan. Overigens is het partijcongres van zaterdag inmiddels uitgesteld.

“Mij niet feliciteren”

Francisca Drijver

Francisca Drijver respect voor besluit Asscher

Francisca Drijver laat aan Regio Online weten bewondering te hebben voor het moedige besluit van Asscher. “Je moet mij ook niet feliciteren hiermee”, zegt ze stellig. “Het deed me vanochtend oprecht pijn toen Asscher aankondigde zich niet meer verkiesbaar te stellen. Vanwege de man zelf. Door zijn bijdrage aan de toeslagenaffaire vond en vind ik nog steeds dat hij moreel niet meer als partijleider kon doorgaan. Maar hij heeft tenminste wel het lef getoond om excuses te maken, zich te verantwoorden en er nu ook een conclusie aan te verbinden. Dat siert hem absoluut.”

Hoe nu verder?

Dat is natuurlijk de grote vraag voor de PvdA. Wie wordt de opvolger van Asscher en wat kan zij of hij nog bereiken in zo’n korte tijd. Vragen die ongetwijfeld binnen afzienbare tijd beantwoord zullen worden. Er gaan natuurlijk al de nodige namen rond, zoals Aboutaleb die nu burgemeester is van Rotterdam. Maar ook Kamervoorzitter Arib (tweede op de lijst), of Lilianne Ploumen (plaats 3). Zelf Europarlementariër Frans Timmermans wordt genoemd. Het wordt een grote opgave voor de partij!

Komen VVD’ers er wel weer mee weg?

Het heeft er alle schijn van dat bewindslieden van o.a. de VVD, zoals minister-president Rutte en Erik Wiebes blijven zitten waar ze zitten en er opnieuw mee wegkomen. Natuurlijk is het kabinet naar huis sturen in de huidige crisis niet de beste, of meest gewenste oplossing. Maar hoe doe je dan recht aan het gevoel van onrecht van vele gedupeerde ouders? Het lijkt een dubbele spagaat te zijn waarin de politiek zich nu bevindt. En dat is hoe dan ook pijnlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio