-2.8 C
De Bilt

Onthulling ‘geheim van Haastrecht’ in september 2023

De inhoud van het pakket dat in de volksmond ‘het geheim van Haastrecht’ heet, wordt in september 2023 onthuld. Dan wordt ook uitgebreide aandacht aan het 100-jarig jubileum van Stichting Bisdom van Vliet besteed. De grote, gevulde, en verzegelde envelop die Paulina Bisdom van Vliet in 1923 achterliet en 100 jaar dicht moest blijven, kan volgend jaar dan eindelijk zijn geheim prijsgeven. 1 juni 2023 is de honderdste sterfdag van de erflaatster van het huismuseum in Haastrecht dat haar naam draagt.

Niet te open voor…

Op diezelfde dag bestaat Stichting Bisdom van Vliet honderd jaar en mag het pakket waarop Paulina Bisdom van Vliet schreef “Niet te openen voordat er 100 jaar na mijn sterfdag zijn verlopen” worden geopend. Dit zal in de loop van juni gebeuren en de bekendmaking van de inhoud volgt dan in september van dat jaar. Museumbeheerder Marco Bakker: “Niemand weet wat in het pakket zit. Het kan een brief met een opdracht zijn, of persoonlijke documenten.

Geen testament, maar eigenlijk codicil

Veel mensen zien het pakket als het tweede deel van Paulina’s testament, maar dat klopt niet. Juridisch gezien is het een codicil.” Hoewel veel inwoners van Haastrecht en andere betrokken erg nieuwsgierig zijn naar wat het pakket zal prijsgeven, heeft het bestuur van Stichting Bisdom van Vliet besloten niet direct na 1 juni de inhoud te openbaren.

Pakket-voorzijde
Pakket-voorzijde – Foto: Stichting Bisdom van Vliet

Stichting Bisdom van Vliet

Bestuursvoorzitter Ancora Dupain zegt dat het bestuur eerst goed wil duiden wat Paulina heeft achtergelaten: “Paulina heeft Stichting Bisdom van Vliet het vertrouwen gegeven zorgvuldig met het pakket en haar verzoek tot geheimhouding om te gaan. Daarom willen we eerst in besloten kring – het stichtingsbestuur met een notaris – bestuderen wat zij voor ons heeft achtergelaten”, aldus Dupain.

Geheim van Haastrecht wat langer geheim

Pas later in het jaar, vermoedelijk in september 2023, wil het bestuur bekend maken wat er in het pakket is bewaard. Dat is ook het moment dat Stichting Bisdom van Vliet uitgebreid stil wil staan bij zijn 100-jarig jubileum. Naar verwachting komen er veel initiatieven uit de Haastrechtse gemeenschap om dit jubileum mee te vieren. Stichting Bisdom van Vliet zal zich met een klein kernprogramma actief bemoeien, en veel andere initiatieven meer passief steunen.

Activiteiten

Ancora Dupain: “Iedereen is natuurlijk vrij om activiteiten te organiseren. Paulina is niet alleen van ons.” Paulina liet haar huis met volledige inboedel als museum na, stichtte theater Concordia als verenigingsgebouw, en haar tuin is de basis van wat nu ‘Overtuin Bisdom van Vliet’ heet. Zo heeft Paulina Bisdom van Vliet nog steeds grote invloed in Haastrecht. In de loop van 2023 zullen meer details over het jubileum van Stichting Bisdom van Vliet bekend worden. Een commissie, samengesteld uit medewerkers en vrijwilligers van het museum, de Overtuin, en andere Haastrechtse betrokkenen zal het jubileum vorm gaan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio