20.7 C
De Bilt

Gemeente Krimpen komt met nogmeer plannen om energiearmoede te bestrijden

Krimpen aan den IJssel – Een groeiende groep Krimpenaren heeft moeite met het betalen van hun energierekening. Er ligt een jaar van extreme prijsstijgingen achter ons. Dit kan bij bewoners met weinig financiële ruimte snel tot (extra) armoede leiden. Bovendien is het onzeker hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen. Daarom stelde de gemeenteraad eind vorig jaar al een eerste actieplan tegen energiearmoede vast. Eind april beslist de gemeenteraad over fase 2 van het actieplan. Met daarin nog meer maatregelen om inwoners met energiearmoede te helpen.

Aanpak energiearmoede al van start

De strijd tegen energiearmoede is in Krimpen in volle gang. In juli stelde de Krimpense gemeenteraad €2,015 miljoen beschikbaar om inwoners in energiearmoede te helpen. Zo is er geld voor extra zonnepanelen voor huurders. Voor directe isolatie voor huiseigenaren met een laag inkomen en laag energielabel. En een noodfonds voor wie dat nodig heeft. Intussen bezochten Energieklussers in Krimpen al meer dan 230 huurwoningen. Zij helpen huurders heel direct met het verlagen van hun energierekening.

Met extra plannen willen we nog meer inwoners helpen

De gemeenteraad beslist eind april waar de rest van het bedrag naartoe gaat. Het plan van het college bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Nieuwe plannen die Krimpenaren in energiearmoede helpen.
  2. Meer geld voor een aantal bestaande maatregelen.
  3. Het openstellen van een aantal bestaande maatregelen voor een grotere groep Krimpenaren. Concreet zijn dat Krimpenaren met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

Zo bereiken we deze mensen

In veel gevallen weten we wie de doelgroep is voor de maatregelen. Daarnaast houden we onze ogen open voor inwoner in energiearmoede. Bijvoorbeeld bij bezoeken door Energieklussers en andere huisbezoeken. Zodat mensen die dat nodig hebben, hulp krijgen.

Lager gasverbruik voor huurders van Havensteder

Om huurders met energiearmoede te helpen, werken we nauw samen met de woningcorporaties in Krimpen. In fase 1 maakten we afspraken over extra zonnepanelen op huurwoningen van QuaWonen. Nu willen we samen met corporatie Havensteder het warmteverlies en gasverbruik in huurwoningen verkleinen. Daarvoor installeren we radiatorventilators. En verbeteren we de gezamenlijke verwarmingsinstallaties in gebouwen van Havensteder.

Meer energiehulp aan huis

Onze Energieklussers bezoeken nu vooral huurders. Met extra geld maken we het mogelijk om ook huiseigenaren te bezoeken. Die een laag inkomen en laag energielabel hebben. Wethouder Wubbo Tempel van Duurzaamheid: “Niet iedereen die hulp nodig heeft, klopt aan bij de gemeente. Daarom gaan we naar mensen toe. We willen zoveel mogelijk Krimpenaren een bezoek van een Energieklusser geven. Inwoners die al zo’n bezoek kregen, zijn hier erg blij mee.

De Energieklussers komen thuis langs en geven bespaartips. En voeren meteen een paar slimme maatregelen uit, die direct helpen energie te besparen. Zoals het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips of ledlampen. Gemiddeld besparen gezinnen op deze manier €210 per jaar. Inwoners die aan de beurt zijn, krijgen een uitnodiging met de post.

Zuinige apparaten voor mensen met een laag inkomen

We willen inwoners met een laag inkomen helpen die oude, onzuinige apparaten in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine, koelkast of vriezer. Bij inwoners met een laag inkomen is niet altijd geld om die te vervangen. Terwijl deze apparaten veel elektriciteit gebruiken. Dus gaat de gemeente dat voor ze doen.

Een nieuwe koelkast met vriesvak gebruikt bijvoorbeeld maar 150 kWh per jaar. Dat bespaart elk jaar zo’n 200 kWh vergeleken met zo’n koelkast van 8 jaar oud. Met de energieprijzen van nu scheelt dat ruim €120 per jaar.

Extra geld voor kinderen in armoede

Wethouder Kirsten Jaarsma van Armoede: “In Krimpen vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ook als je een laag inkomen hebt.” Door de stijgende prijzen van bijvoorbeeld energie blijft er in veel huishoudens minder geld over. Dit gaat vaak ten koste van sporten, muziekles of zakgeld voor de kinderen. Dat willen we voorkomen. Daarom
willen we meer huishoudens toegang geven tot de bestaande regelingen voor minima. Die worden dan opengesteld voor huishoudens met een inkomen tot 130% van het minimum. Daarnaast stellen we een zakgeldproject voor, waarin kinderen van 6 tot 12 jaar leren omgaan met geld.

Meer geld in noodfonds voor schrijnende gevallen

Bij maatregelen kunnen altijd mensen tussen wal en schip vallen. Dit willen we voorkomen. Voor hen is er daarom een noodfonds, waarmee bijvoorbeeld een rekening betaald kan worden. Een betaling uit dit fonds is maatwerk: bij elke aanvraag kijkt de gemeente wat nodig is en kan. Wethouder Jaarsma: “Zo laten we niemand in de kou staan.”

Iedereen in Krimpen ook zelf aan de slag

Wethouder Tempel heeft een boodschap voor alle Krimpenaren: “De gemeente helpt u graag. Maar ga ook zelf aan de slag met besparen, als u dat nog niet doet. Houd deuren dicht. Thuis, in winkels en bedrijven. Haal apparaten uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Doe alles om uw energiegebruik omlaag te brengen. Heeft u daar hulp bij nodig?
Kom dan langs bij ons duurzame loket op Raadhuisplein 4. Het loket is elke dinsdag van 12.00 – 16.00 uur en woensdag van 9.00 – 13.00 uur open.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio