Gemeente Krimpenerwaard ontvangt titel ‘Fairtrade gemeente’

Krimpenerwaard – De jury van de Landelijke Fairtrade gemeenten maakte begin februari bekend dat de gemeente Krimpenerwaard voldoet aan de 6 criteria* om de titel “Fairtrade Gemeente” te mogen voeren.

Fairtrade door samenwerking

Op vrijdag 9 maart overhandigde Henk Zandvliet de titel “Fairtrade Gemeente” officieel aan wethouder Vente. De wethouder bedankte tijdens dit speciale moment de werkgroep voor alle inzet die zij toe nu toe hebben geleverd. Daarnaast roept Vente alle winkels, bedrijven, scholen, kerken en andere organisaties op om fairtrade te worden.

Na de overhandiging voorzag wethouder Vente het welkomstbord aan de Schoonhovenseweg langs de N207 van het fairtrade logo. Ook de overige welkomstborden worden komende week voorzien van het fairtrade logo, zodat men weet dat we een fairtrade gemeente zijn.

Fairtrade gemeente

In februari 2017 besloot het college dat de gemeente Krimpenerwaard een fairtrade gemeente zou moeten worden. Een werkgroep vanuit de samenleving is toen enthousiast aan de slag gegaan om na te gaan of de Krimpenerwaard zou kunnen voldoen aan de 6 criteria. Zij hebben daarover gecommuniceerd met de winkels, bedrijven, scholen, kerken, andere organisaties en de gemeente.

Krimpenerwaard voldoet aan alle eisen

Een gemeente mag zich Fairtrade noemen wanneer in de gemeente winkels, bedrijven en organisaties zijn gevestigd die fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Bovendien betekent het dat veel consumenten in de Krimpenerwaard voor fairtrade producten kiezen. De gemeente Krimpenerwaard voldoet als organisatie aan de eisen omdat zij fairtrade koffie, thee, cacao en suiker inkoopt.

Fairtrade

Fairtrade betekent dat er eerlijke handel wordt gedreven tussen het westen en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Eerlijk” betekent dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun producten. Fairtrade-organisaties helpen deze producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen. Hierdoor kunnen ze een beter leven leiden.

Zes criteria

  • Een werkgroep stimuleert fairtrade; Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden.
  • De lokale overheid kiest fairtrade; Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in.
  • Winkels en horeca verkopen fairtrade producten; In plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren fairtrade producten.
  • Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade; Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten.
  • Lokale (media)aandacht voor fairtrade; Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen.
  • Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen; De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Lichtkunstwerk Levenslicht krijgt blijvende plek op het Raadhuisplein

Krimpen aan den IJssel - Op 4 mei heeft burgemeester Martijn Vroom het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein. Het kunstwerk krijgt hiermee een...

Overeenkomst Brandweerkazerne Stolwijk getekend

Krimpenerwaard - De overeenkomst voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Bovenkerkseweg in Stolwijk is op maandag 3 mei 2021 ondertekend door burgemeester...

Lionsclub geeft bloemrijke berm aan rotonde Krimpensebosweg

Krimpen aan den IJssel - Wethouder Coen Derickx onthulde vanmiddag het informatiepaneel over de bloemrijke berm bij de rotonde aan het einde van de...

Pilot ‘Praktisch naar werk’ helpt jongeren verder

Krimpenerwaard - Een gezamenlijke pilot ‘Praktisch naar werk - Simpel Switchen’ met gemeente Krimpenerwaard, Bureau Leerlingzaken Midden-Holland en onderneming Bij Aafke. Hierdoor kunnen jongeren...

Tractor met laadbak rolt op zijn kop bij IJsseldijk-Noord in Ouderkerk

Ouderkerk aan den IJssel - Om 11.30 uur vanmorgen werden hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval van een tractor met laadbak aan de IJsseldijk-Noord. Naar...

Op Stap in de Streek: keuze uit 18 wandelroutes in de Krimpenerwaard

Wat is er leuker dan samen met je gezin, vrienden, kennissen en club- of klasgenoten wandelend de Krimpenerwaard te verkennen?! Met het evenement ‘Op...

Dreigbrief aan Mieraskerk over opblazen kerk bij aanvang dienst

Krimpen aan den IJssel - Het AD schrijft vandaag in een uitgebreid stuk over een anonieme dreigbrief aan het adres van de Mieraskerk, die...

Innovatiefonds Cultuur in Krimpen gaat van start

Krimpen aan den IJssel - Deze week stelde het college van B&W de regels rondom het aanvragen van subsidies uit het Innovatiefonds Cultuur vast....