Gemeente Krimpenerwaard ontvangt titel ‘Fairtrade gemeente’

Krimpenerwaard – De jury van de Landelijke Fairtrade gemeenten maakte begin februari bekend dat de gemeente Krimpenerwaard voldoet aan de 6 criteria* om de titel “Fairtrade Gemeente” te mogen voeren.

Fairtrade door samenwerking

Op vrijdag 9 maart overhandigde Henk Zandvliet de titel “Fairtrade Gemeente” officieel aan wethouder Vente. De wethouder bedankte tijdens dit speciale moment de werkgroep voor alle inzet die zij toe nu toe hebben geleverd. Daarnaast roept Vente alle winkels, bedrijven, scholen, kerken en andere organisaties op om fairtrade te worden.

Na de overhandiging voorzag wethouder Vente het welkomstbord aan de Schoonhovenseweg langs de N207 van het fairtrade logo. Ook de overige welkomstborden worden komende week voorzien van het fairtrade logo, zodat men weet dat we een fairtrade gemeente zijn.

Fairtrade gemeente

In februari 2017 besloot het college dat de gemeente Krimpenerwaard een fairtrade gemeente zou moeten worden. Een werkgroep vanuit de samenleving is toen enthousiast aan de slag gegaan om na te gaan of de Krimpenerwaard zou kunnen voldoen aan de 6 criteria. Zij hebben daarover gecommuniceerd met de winkels, bedrijven, scholen, kerken, andere organisaties en de gemeente.

Krimpenerwaard voldoet aan alle eisen

Een gemeente mag zich Fairtrade noemen wanneer in de gemeente winkels, bedrijven en organisaties zijn gevestigd die fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Bovendien betekent het dat veel consumenten in de Krimpenerwaard voor fairtrade producten kiezen. De gemeente Krimpenerwaard voldoet als organisatie aan de eisen omdat zij fairtrade koffie, thee, cacao en suiker inkoopt.

Uitreiking Fairtrade gemeente - Regio Online

Fairtrade

Fairtrade betekent dat er eerlijke handel wordt gedreven tussen het westen en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Eerlijk” betekent dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun producten. Fairtrade-organisaties helpen deze producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen. Hierdoor kunnen ze een beter leven leiden.

Zes criteria

  • Een werkgroep stimuleert fairtrade; Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden.
  • De lokale overheid kiest fairtrade; Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in.
  • Winkels en horeca verkopen fairtrade producten; In plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren fairtrade producten.
  • Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade; Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten.
  • Lokale (media)aandacht voor fairtrade; Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen.
  • Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen; De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

De Coronavoucher Krimpen komt eraan! Schrijf uw organisatie nu in!

Krimpen aan den IJssel - Alle Krimpense huishoudens ontvangen vanaf 4 november de Coronavoucher Krimpen ter waarde van € 25,-. De coronatijd heeft veel...

Kirsten Jaarsma naar Leefbaar Krimpen

Krimpen aan den IJssel - Leefbaar Krimpen laat weten dat per vandaag, vrijdag 15 oktober, Kirsten Jaarsma zich aansluit bij de partij. “Wij zijn...

Verkeersplan Oud-Krimpen krijgt geen onafhankelijk onderzoek naar alternatief

Leefbaar Krimpen heeft de afgelopen weken talloze inwoners uit Krimpen, waaronder de inwoners van Oud-Krimpen gesproken. Inwoners willen een onderzoek naar alternatieve plannen voor...

Coalitie blokkeert debat en houdt wethouder Timm de hand boven het hoofd.

Een motie van Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen werd direct van tafel geveegd tijdens de raadsvergadering van vanavond. De motie in het belang...

Asielzoekersboten in Krimpen, Rotterdam, Nissewaard en Vlaardingen

De gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel hebben samen het ministerie van Justitie en Veiligheid hun medewerking aangeboden om te zorgen...

Krimpense Henk Vuik jr. treed in Strijen in voetsporen vader als clubkampioen

Strijen/Krimpen aan den IJssel – Henk Vuik jr. is afgelopen weekend in de voetsporen van zijn vader getreden door clubkampioen in Strijen te...

Noodkap Julianaboom Doelenplein Schoonhoven

Schoonhoven - Op donderdag 14 oktober wordt de Julianaboom op het Doelenplein in Schoonhoven gekapt. Voor de openbare veiligheid heeft de gemeente besloten tot...

Begroting Krimpen aan den IJssel laat weer eens positieve cijfers zien

De gemeente Krimpen presenteerde haar begroting voor 2022/2023! Voor het eerst sinds jaren kon wethouder financiën, Wubbo Tempel, melden dat er in 2022 en...