Krimpense coalitie zet gemeenteraad buiten spel bij evaluatie koopzondag

Krimpen aan den IJssel – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 september is een motie van D66 waarin het college wordt verzocht om de volledige raad te betrekken bij de evaluatie van de koopzondag door de coalitie verworpen. Omdat in het coalitieakkoord van deze partijen is vastgelegd hoe zij deze evaluatie willen uitvoeren werd de motie overbodig genoemd. D66 vreest dat de evaluatie een vooropgezet doel dient, namelijk het onderzoeken of er breed draagvlak is voor beperking van de openstelling op zondag.

Vrees voor niet objectieve vraagstelling

Bij de wijziging van de Winkeltijdenverordening in 2018, waardoor de winkels op zondag van 12 tot 18.00 open konden, is door de wethouder toegezegd de situatie na 2 jaar te evalueren. Destijds deed het college de toezegging om de gemeenteraad ‘aan de voorzijde’ te betrekken bij de opstelling van de evaluatie. Door de huidige coalitie zijn afspraken gemaakt over hoe de evaluatie zal gaan plaatsvinden. D66 vindt dat daarmee de toezegging om de gemeenteraad vooraf te betrekken teniet wordt gedaan en vreest dat objectiviteit, representativiteit en validiteit van het onderzoek niet zijn gewaarborgd.

Niet de gehele gemeenteraad wordt betrokken

D66 fractievoorzitter Larry Köster zegt: “Omdat in het coalitieakkoord is opgenomen dat de resultaten van de evaluatie alleen maar kunnen leiden tot beperking van de openstelling, als daar breed draagvlak voor is, heeft het er tenminste de schijn van dat de evaluatie een vooropgezet doel moet dienen.” Voor acceptatie van de uitkomsten van het te houden evaluatieonderzoek – door de coalitie draagvlakonderzoek genoemd-  is het cruciaal dat de opzet instemming heeft van de hele raad. Daarom diende D66 dus een motie in waarin wordt gevraagd het onderzoek in samenspraak en met participatie van de volledige raad uit te voeren.

Coalitieafspraken blokkeren open discussie

Tijdens de gedachtewisseling stelde de fractievoorzitter van de SGP dat in het coalitieakkoord de vraagstelling voor het onderzoek al is gespecificeerd, dat was onderdeel van de onderhandelingen. De fractievoorzitter van de VVD bevestigde dat door het coalitieakkoord de vraag om de raad te betrekken overbodig is. De fractievoorzitter van het CDA ging zelfs zover te stellen dat de 6 partijen die de afspraak hebben gemaakt een meerderheid in de raad vertegenwoordigen en dat dus het onderzoek zoals afgesproken door de coalitie zal plaatsvinden.

Larry Köster zegt daarover: “Deze coalitie heeft de mond vol over verbinding, het zoeken van samenwerking met de voltallige raad. Hier is verbinding ver te zoeken, men vaart een eigen koers en zet de rest van de gemeenteraad buiten spel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img