Krimpen aan den IJssel / Den Haag – Wouter van Blanken en Arjan de Bruin van GroenLinks Krimpen aan den IJssel zijn het zat: zij dagen nu ook het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat voor de rechter. Het ministerie houdt zich volgens hen niet aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) nu het de openbaarmaking van opgevraagde stukken over het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel al bijna een jaar blokkeert.
Groenlinks Krimpen
In oktober 2020 werden er twee Wob-verzoeken ingediend. Arjan de Bruin: “De Wob is heel simpel: een overheidsorgaan dient binnen vier weken een besluit te nemen. Dat kan een keer met vier weken uitgesteld worden, maar hier komt er helemaal niets. Dit hele jaar hoor ik al allerlei toezeggingen, dan weer smoezen en vervolgens nieuwe uitvluchten. We hebben gewoon recht op die stukken!”
Brisante informatie
Interne bronnen hebben aangegeven, dat een deel van de opgevraagde stukken “brisante informatie” zou bevatten. Gevraagd is er om openbaarmaking van communicatie met het bedrijf dat de gifgrond thermisch zou moeten reinigen. De problemen over deze reinigingstechniek leidden eerder al tot grote vertraging bij de hersanering van het terrein. Verder wil GroenLinks alle communicatie tussen het ministerie en aannemer Dura Vermeer inzien.
De Krimpenaren vragen zich af wat men hierbij verborgen wil houden. Wouter van Blanken (Groenlinks) trekt het breder: “Het is duidelijk dat er in Den Haag nog niet veel veranderd is. Daar hebben ambtenaren blijkbaar lak aan de wet en maken nog steeds zelf wel uit of en wanneer mensen informatie krijgen. Het is ronduit schandalig.”
Rechter gevraagd om spoedbehandeling
De rechtbank in Den Haag is gevraagd om de beroepsprocedure tegen het ministerie met spoed te starten. GroenLinks Krimpen wil hiermee voorkomen, dat er toch een besluit genomen wordt over de wijze en mate van sanering, terwijl er informatie achtergehouden wordt.
Zaak tegen gemeente Krimpen aan den IJssel
In een vergelijkbare zaak moest de gemeente Krimpen aan den IJssel zich 24 augustus voor de bestuursrechter in Rotterdam verantwoorden. De rechter was kritisch over de gemeente en gaf aan, dat deze “het wel serieus moest nemen”. Even hing de dreiging van een dwangsom in de lucht. Vastgelegd is nu, dat er toch grondig naar opgevraagde stukken gezocht zal worden en deze voor half september openbaar gemaakt moeten worden.
Tegenover de rechter werd namens de gemeente tweemaal verklaard, dat bepaalde notulen al gepubliceerd zouden zijn op de projectsite. Dit bleek meteen na de zitting niet juist te zijn.
De Bruin kijkt met een dubbel gevoel terug op de zitting: “Het is terecht, dat de gemeente op de vingers getikt is. Aan de andere kant loopt dit nu al bijna een jaar. Het wordt steeds duidelijker, dat de gemeente enorm in haar maag zit met dit saneringsfiasco. Daarom lijkt het ons ook zinvoller om – net als wij met de omwonenden doen – samen verder op te trekken voor een zo goed mogelijke oplossing. Via allerlei procedures en dankzij bronnen hebben wij informatie in handen gekregen, die ook de gemeente tot op heden onthouden is.”