12.9 C
De Bilt

Groot natuurgebied in de Krimpenerwaard goedgekeurd

Krimpenerwaard – De gemeenteraad van Krimpenerwaard heeft het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard vastgesteld. Daarmee is de weg vrij voor de aanleg van een nieuw natuurgebied in de Krimpenerwaard.

Natuurgebied na 20 jaar praten

Jan Vente, wethouder en voorzitter van de stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard, geeft aan dat hij blij is dat dit besluit genomen is. “Dit is een historisch moment. We praten al ruim 20 jaar over natuurplannen. Nu kunnen we door. Dat betekent zekerheid voor veel mensen, ook al zal niet iedereen blij zijn. We hebben de afgelopen maanden een aantal problemen nog wel kunnen oplossen. Het is mooi om te zien dat de gemeenteraad nu in overgrote meerderheid achter het plan staat.”

Beheercollectief

De gemeenteraad keurde het bestemmingsplan goed met een aantal wijzigingen en aandachtspunten. Zo dringen de partijen er sterk op aan dat maatschappelijke organisaties, agrariërs en andere grondeigenaren in de streek snel samen aan de slag gaan met een beheercollectief om de natuur te beheren. Ook wil men een aantal zaken, zoals bemesting, plaggen en het waterpeil goed monitoren en kunnen bijsturen.

Weidevogels

Het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard gaat over een natuurgebied van 2250 hectare in de Krimpenerwaard. Het gebied wordt aantrekkelijker voor diverse planten- en diersoorten die van nature in veenweidegebied thuishoren, zoals weidevogels. Met de komst van natuur en, in sommige delen, een hoger waterpeil, wordt bovendien bodemdaling afgeremd. Ook biedt de nieuwe natuur kansen voor recreatie. De afgelopen jaren zijn er al flink wat nieuwe wandelpaden aangelegd. Van de 2250 hectare is al 500 hectare ingericht bij onder andere De Nesse. De inrichting van de rest het nieuwe natuurgebied kan nu stap voor stap beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio