15.9 C
De Bilt

Halloween in Krimpen zorgt voor vrolijke snoetjes

Krimpen aan den IJssel – Gisterenavond werd er in onder andere Oud-Krimpen en de Schilderswijk weer Halloween gevierd. Nog niet zo grootschalig als twee jaar eerder, maar ondanks dat toch een leuke happening voor de kids uit die wijken.

Halloween

Hoewel van oorsprong een echte Amerikaanse traditie, is het feest van Halloween al flink overgewaaid naar Nederland. Dus ook in Krimpen wordt er al enkele jaren op een ludieke manier aandacht aan dit feest besteed in wijken als de Schilderswijk en Oud-Krimpen.

Geen demonisch feest

Hoewel enkele groepen het feest als demonisch of ‘feest van het kwaad’ omschrijven, is het eigenlijk een soort oogstfeest. Daar komen de pompoenen o.a. vandaan. “De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar” (Bron: Wikipedia). Maar de Kelten wilden met hun feest ook de doden eren en droegen maskers om kwade geesten te weren. Vandaar de verkleedpartij die we vandaag kennen.

Snoepgoed en vrolijke snoetjes

De kinderen belden aan bij diverse deuren die herkenbaar waren door verlichtte pompoenlichtjes of de griezelig, gezellige aankleding. Overal konden zij rekenen op een leuke traktatie die grif werden verzameld voor later, of stiekem al een beetje opgesnoept. Dat lopen maakt hongerig natuurlijk.

In Oud-Krimpen werden zakjes met snoep uitgedeeld door Krimpens Belang, met een kaartje van de partij erbij en leden van Leefbaar Krimpen zagen een mooie gelegenheid om met bewoners uit de wijk te praten, o.a. over de ontstane onrust rondom het verkeersplan. Dat laatste lijkt nog de meeste schrik aan te jagen op deze Halloween.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio