20.4 C
De Bilt

Historische Kring Krimpen en gemeente in verdere samenwerking voor beeldbank Krimpen

Vanmiddag ondertekenden Wubbo Tempel namens gemeente Krimpen aan den IJssel en Marco Oosterwijk namens de Historische Kring Krimpen een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor behoud en onderhoud van de beeldbank Krimpen. Door de samenwerking is onder andere de website krimpeninbeeld.nl gerealiseerd. De gemeente zorgt dat het technisch allemaal mogelijk is en de Historische Kring zorgt vooral voor het vullen en onderhouden van de Beeldbank met behulp van hun vele vrijwilligers.

Zeer actieve Historische Kring

De Historische Kring Krimpen mag als zeer actief omschreven worden. Zo wisten zij met een stickeractie in samenwerking met een lokale ondernemer heel veel Krimpenaren enthousiast te krijgen. Ook hebben zij een boek uitgegeven waarvan inmiddels al 1.000 exemplaren zijn verkocht.

Beeldbank is monninkenwerk

Voorzitter Marco Oosterwijk: “Het digitaliseren van de ruim 20.000 foto’s die wij nu hebben was al een enorme klus, maar vooral achterhalen wie of wat er op een foto is te zien, wanneer dat dan was en waar precies, dat is echt monnikenwerk. Onze vrijwilligers hebben daar enorm veel tijd in gestoken en doen dat nog steeds.”

Wethouder Wubbo Tempel (l) en voorzitter van de Historische Kring Krimpen Marco Oosterwijk (r) houden Krimpen in Beeld – Foto © Egbert van den Bosch-Regio Online

Foto’s plakken op karton

Wubbo Tempel wijst ook nog even op een aantal medewerkers van de gemeente Krimpen, die al ruim 30 jaar bij de gemeente werkzaam zijn en zich nog met de fysieke foto’s hebben bezig gehouden. Zo kunnen Petra de Bruin en Heleen Visser zich nog herinneren dat er bij de verhuizing van het gemeentehuis opeens een enorme stapel foto’s te voorschijn kwam, waar toch iets mee moest gebeuren.

“Wij hebben nog foto’s op karton zitten plakken en erbij geschreven wat of wie er op de foto stond”, lieten de dames weten. Voor de gemeente heeft vooral medewerker Arie Koolmees zich enorm ingezet om orde te scheppen in het fotoarchief van de gemeente. Nu heeft Peter Verweij de verantwoordelijkheid als beleidsmaker informatievoorziening.

Samenwerking sinds 4 jaar

De Historische Kring Krimpen bestaat inmiddels bijna 25jaar, maar de samenwerking met de gemeente voor de beeldbank is pas sinds 2018 ontstaan. Wubbo Tempel: “De grote opgave blijkt niet alleen het hebben van een beeldbank te zijn, maar vooral deze toegankelijk te malen. Marco Oosterwijk bevestigde dit. “Wij hebben ook een heel goede band met het streekarchief in Gouda, maar die nemen het materiaal alleen in als het georganiseerd en toegankelijk is.”

Voor wie is de beeldbank?

De beeldbank is voor iedereen vrij toegankelijk via de website krimpeninbeeld.nl. Mensen kunnen daar gewoon herinneringen ophalen, maar het kan ook interessant zijn voor historici die onderzoek verrichten. Ook voor de media is het een bron aan informatie die van groot belang is. Overigens kunnen foto’s alleen op aanvraag gebruikt worden en mogen niet zomaar gedownload en verspreid worden.

Niet blijven stilstaan

Oosterwijk laat weten dat hij enorm blij is met de aanwas van jonge vrijwilligers bij de Historische Kring Krimpen. “Wij houden ons dan ook niet alleen bezig met zaken die 50 of 100 jaar geleden in beeld werden gebracht, maar maken ook beelden van wat er nu in de gemeente gebeurt. Ook leggen we plaatsen en gebouwen vast op beeld in Krimpen die (dreigen te) verdwijnen. Want het beeld van nu is de geschiedenis van morgen.”

Overigens houdt de Historische Kring zich niet alleen met beeld bezig, maar ook met tekst en sinds enige tijd ook met geluids- en beeldopnames waarin Krimpenaren geïnterviewd worden. “Zo blijft er veel kennis en soms prachtige verhalen behouden”, besluit Oosterwijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio