10.4 C
De Bilt

Honden niet langer toegestaan in natuurgebied Bilwijk in Haastrecht

Haastrecht – Met ingang van 1 maart 2024 is natuurgebied Bilwijk niet meer toegankelijk voor honden. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap neemt dit besluit, omdat er overmatig veel hondenpoep ligt. Deze maatregel is genomen met het oog op het behoud van de bijzondere planten in het natuurgebied én ter bevordering van het soortenrijkdom in natuurgebied Bilwijk.

Natuur staat voorop

Het Zuid-Hollands Landschap vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten in de natuurgebieden, maar benadrukt dat bescherming van de natuur de hoogste prioriteit heeft. De overmatige hoeveelheid ontlasting van honden in natuurgebied Bilwijk vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Daarnaast wordt het gevarieerde gras gevoerd aan het vee in de regio en voor de gezondheid van het vee mogen er dan absoluut geen uitwerpselen van honden in zitten.

Natuurgebied Bilwijk is kruidenrijk grasland

Bilwijk is een bijzonder kruidenrijk grasland. Voor het oog een kleurrijke bloemenzee, voor insecten en vee een gezond én gevarieerd feestmaal. Kruidenrijk grasland houdt van voedselarme grond, alleen zit hondenpoep vol met voedingsstoffen en bemest daardoor overmatig het gebied. Plantensoorten, zoals de Spaanse ruiter, orchideeën en Echte koekoeksbloem, krijgen zo geen kans en helaas neemt de verscheidenheid daardoor af.

Natuurlijk gedrag honden

Daarbij spelen de natuurlijke instincten van honden een rol bij verstoring van de grondbroeders. Het jachtinstinct van honden kan leiden tot angst en verstoring bij weide- en rietvogels, hazen en andere zoogdieren in het gebied. Het simpelweg ruiken van de aanwezigheid van een hond kan genoeg zijn om deze dieren op de vlucht te doen slaan, soms met fatale gevolgen.

Het Zuid-Hollands Landschap begrijpt dat deze maatregel invloed heeft op hondenliefhebbers, maar benadrukt de noodzaak om een balans te vinden tussen recreatie en natuurbehoud. Het Zuid-Hollands Landschap vraagt om begrip en medewerking van bezoekers om samen bij te dragen aan het behoud van de natuur in Bilwijk.

Waar dan wel

Het meest nabij gelegen hondenlosloopgebied in Haastrecht is het gebied bekend als “het Haastrechtse bos”, lopend vanaf de Korte Tiendweg richting de Bilwijkerweg. Of kijk voor meer informatie over hondenlosloopgebieden in de gemeente Krimpenerwaard op www.krimpenerwaard.nl/honden.

2 REACTIES

 1. Dit was juist erg fijn om te lopen.
  Aangezien daar de hond juist niet los mag!
  Er zijn best veel mensen die juist willen wandelen zonder dat ze een loslopende hond tegen komen.

  Waar gaan die mensen nu kunnen lopen op een rustige manier met de hond?

  Met vriendelijke groet,
  Saskia

 2. Jaren geleden liepen er 2 dames vragen te stellen over het natuurgebied en wat er veranderd zou kunnen worden!! Ik heb aangegeven dat er nergens prullenbakken zijn voor de poepzakjes. Ze vinden het een goed punt maar heb er ook nooit een prullenbak gezien. Snap dat mensen dan denken, ga niet een uur met een poepzakje lopen voordat er een prullenbak is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio