6.4 C
De Bilt

Hoogheemraadschap sluit aan bij Prachtlint Krimpenerwaard

Hoogheemraad Agnes van Zoelen heeft met de ondertekening van het beheerconvenant Prachtlint de deelname van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aan dit initiatief bekrachtigd. Het hoogheemraadschap zet zich hiermee zichtbaar in voor meer biodiversiteit in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard.

Ecologisch beheer

Bij ecologisch beheer van groen staan de bestaande planten en dieren van het gebied centraal. Het beheerconvenant pleit voor een actief ecologisch beheer van bermen, dijken en sloten. Deze ‘linten’ verbinden natuurgebieden en lokale groene initiatieven – ook wel parels genoemd – aan elkaar. Verbindingen zijn enorm belangrijk in de natuur. Planten en dieren krijgen zo een grotere kans op verbetering en overleving. Goed voor de natuur, gezond voor onze leefomgeving.

Doel Hoogheemraadschap

Het hoogheemraadschap wil de biodiversiteit behouden en versterken voor een ecologisch gezond en veerkrachtig groen-blauw netwerk van dijken, sloten, wegbermen en terreinen. Deze ambitie is vastgelegd in het Waterbeheerprogramma 2022-2027 en sluit aan op de doelstellingen van Prachtlint.

Hoogheemraad Agnes van Zoelen: “Waterschapstaken en biodiversiteit helpen elkaar. Biodiversiteit is erg belangrijk voor een gezonde bodemstructuur en een goede kwaliteit van het water. Een soortenrijke begroeiing maakt dijken sterker en bermen aantrekkelijk. Deze zijn op hun beurt weer heel belangrijk voor de dieren die hier leven.”

Ondertekening van het beheerconvenant

De ondertekening vond op 8 juni 2022 plaats in één van de bermen van het hoogheemraadschap, waar het beheer al jaren gericht is op hogere natuurwaarden. In deze berm is duidelijk zichtbaar wat verschraling op kan leveren. Een bloemrijke berm met bijzondere soorten als ratelaar, orchideeën en verschillende soorten zegge. De ondertekening vond plaats vooruitlopend op de tweede deelnemersbijeenkomst van Prachtlint, waar ook Gemeente Krimpen aan den IJssel en Lions club Krimpen aan den IJssel hun handtekening hebben gezet. Staatsbosbeheer, Zuid Hollands Landschap, Natuur en Vogelwacht Krimpenerwaard, Gemeente Krimpenerwaard, Dunea en Oasen gingen hen al voor.

Meer informatie

Weten wat het hoogheemraadschap nog meer doet aan biodiversiteit in, om en rond het water in het gebied? Lees meer op Biodiversiteit | Waterbeheerprogramma (hhsk.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio