9.2 C
De Bilt

Hugo van der Wal vs Hugo de Jonge: wie heeft het meeste lef?

Krimpen aan den IJssel – Minister Hugo de Jonge sommeert Krimpen aan den IJssel een genomen raadsbesluit terug te draaien. Een inkomenstoets voor het recht op huishoudelijke hulp binnen WMO is tegen de wet. Tijdens de raadsvergadering gaf de verantwoordelijk wethouder Hugo van der Wal aan: “lef te tonen en tegen het advies vanuit Den Haag een inkomenstoets te willen invoeren voor de WMO.”

Merendeel raad steunt lef

Het merendeel van de raad vond dat de wethouder lef toonde door zijn aanpak. Zij geven hem (vooralsnog) een schouderklopje voor getoonde lef. Sommigen onder voorbehoud van toetsing door ministerie. Toch ziet niet iedereen in de raad de “Don Quichotte-actie” als lef en verstandig.

“Had lef getoond in echt belangrijke zaken voor Krimpen!”

Wilco Slotboom-Zeedijk, fractievoorzitter Stem van Krimpen

Wilco Slotboom-Zeedijk, fractievoorzitter van Stem van Krimpen stemde samen met een fractiegenoot tegen: “Ik had liever gezien dat het College lef had getoond op andere onderwerpen: tegen de geluidsoverlast van TenneT, die gewoon zelf bepaalt lijkt te hebben, om brommende generatoren nog dichter tegen woningen aan te gaan bouwen. Of had lef getoond voor onze LHBTI, door je duidelijker tegen geluiden van haat en onverdraagzaamheid uit te spreken.”

Krimpen te weinig groen en geen ruimte voor nog een VO school

Ook op andere punten had Slotboom-Zeedijk op meer lef gehoopt van het college. “Waarom in het toch al krappe groen van Krimpen nog een school voor voortgezet onderwijs toelaten, terwijl er in de buurgemeente volop ruimte is? Krimpen scoort al onder de maat met het percentage groen in de gemeente.” Slotboom-Zeedijk benadrukt overigens “dat er voor geen enkele VO school mee ruimte is in Krimpen, waar er al twee staan. Ook op het gebied van verkeersveiligheid in het drukke Krimpen is het geen goede zet.”

Hoewel Slotboom-Zeedijk het niet noemt, is bekend dat het een gereformeerde VO school betreft, wat vooral voor de SGP en CU achterban goed nieuws is.

Waar was lef bij inzet van corona- en Enecogelden

Wilco Slotboom-Zeedijk vraagt zich hardop af “waar het lef was van het college om ruimhartig te zijn naar onze ondernemers die tussen wal en schip vielen bij verdeling van de Coronagelden! Ook toen we vroegen aan het college de inwoners te vragen hoe zij de Enecogelden het liefst zagen ingezet worden, werd dat weggewuifd. Zo jammer!

Krimpen staat er weer mooi op in Nederland

“We staan er weer mooi op in het land”, besluit Slotboom-Zeedijk. Van der Wal had aangevoerd dat meerdere gemeenten zijn ‘experiment’ steunden, maar op de gemeente Leusden na, lieten de ca. 18 andere gemeenten het alleen bij woorden.

Hugo vs Hugo

Opvallend is dat Hugo van der Wal hier duidelijk ingaat tegen het wettelijk kader en beleid van het ministerie waar hij zelf altijd gewerkt heeft. Het ministerie van Hugo de Jonge dus. Als zijn carrière als wethouder in Krimpen eindigt moet het ministerie hem weer opnieuw in dienst nemen.

Reactie van gemeente

De gemeente Krimpen aan den IJssel vindt het jammer dat minister de Jonge dit heeft besloten. Wethouder Hugo van der Wal (Sociaal Domein): “Er is in eerdere jurisprudentie aangegeven dat er geen rekening gehouden mag worden bij het beoordelen van de eigen kracht/zelfredzaamheid met het inkomen/vermogen aangezien hier al een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor is. Als je dan nog een keer het inkomen meeneemt is dit feitelijk dubbel. Nu met het invoeren van het abonnementstarief er geen sprake meer is van een eigen bijdrage gebaseerd op het inkomen, zien wij ruimte om bij de beoordeling van de eigen kracht wel te kijken naar het inkomen. Dus nemen we dit aspect mee in de afweging van de maatwerk voorziening.”

Afgelopen voorjaar stelde ons college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor de verordening Maatschappelijke ondersteuning aan te passen. Wethouder Hugo van der Wal: “Met dit voorstel wilden we regelen dat we ook het inkomen meeweegt bij de aanvraagbeoordeling voor huishoudelijke hulp.” De raad besloot dit voorstel 1 juli in te voeren.”

Blij met akkoord raad

Wethouder Hugo van der Wal is blij dat de raad akkoord is. “Sinds de invoering van het abonnementstarief in de Wmo is het aantal aanvragen voor huishoudelijk hulp sterk gegroeid. Als we deze uitgaven vergelijken met die van 2018 spreken we over een stijging van ruim een ton. Een stijging van méér dan 50% in 2 jaar tijd.“

We willen de Wmo betaalbaar en beschikbaar houden. In plaats van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betaalt iedereen nu 19 euro in de maand. Dit is zonder te letten op iemands inkomen. Wethouder Van der Wal: “Nu is het zo dat iedereen die huishoudelijke hulp aanvraagt, dit automatisch krijgt. Om te zorgen dat de Wmo betaalbaar én beschikbaar blijft voor de mensen die het écht nodig hebben, is er nu een inkomenstoets.”

Reactie Van der Wal op Facebook

Hugo van der Wal geniet van een vakantie met zijn gezin, maar geeft via zijn Facebookpagina toch een aanvullende reactie:

“Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een inmiddels groeiend aantal gemeenten – waar onder Amsterdam – ben ik de strijd aangegaan tegen de ongewenste effecten van het abonnementstarief in de Wmo. Vanuit alle fracties in de gemeenteraad kreeg ik hiervoor ruime steun. Want zeg nu zelf: het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die zelf huishoudelijke hulp kunnen betalen of altijd een particuliere schoonmaakhulp hebben gehad, hiervoor bij de gemeente aankloppen.

Dit gaat ten koste van de gemeenschap. En het zorgt er ook voor dat mensen die ècht huishoudelijke hulp nodig hebben die hierdoor soms niet op tijd krijgen. Daarom kiest Gemeente Krimpen aan den IJssel ervoor om ook iemands inkomen te betrekken bij het onderzoek of iemand wel of niet huishoudelijke hulp vanuit de Wmo kan krijgen. Ook als iemand boven de inkomensgrens zit, vindt er een volledig onderzoek plaats, zodat niemand onterecht buiten de boot valt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio