Krimpenerwaard – Gisteren ontvingen huurders van o.a Quawonen de jaarlijkse brief voor huurverhoging. Veel mensen reageerde verontwaardigd dat ondanks de coronacrisis de huurverhoging toch wordt doorgezet. Op dit moment wordt er veel gepraat door het kabinet en o.a. de woonbond om in deze tijd van crisis, voorzichtig te zijn met het verhogen van de huren.
Zo pleiten PvdA, Groenlinks en de SP eerder deze week in de Tweede Kamer om vanwege de coronacrisis de huurverhoging per 1 juli niet door te laten gaan. De huren in de sociale sector kunnen maximaal met 6,6 procent stijgen. De partijen vinden dit te hoog. Er is veel onzekerheid over de economie en veel mensen verliezen inkomsten of raken hun baan kwijt. Volgens het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) zijn vorige maand 17.000 Nederlanders zonder werk komen te zitten. Mensen kloppen massaal aan bij uitkeringsinstanties UWV voor een WW-uitkering. Het is sinds 2014 niet meer voorgekomen dat er in een maand tijd het aantal werkende mensen met 17.000 daalden.
De linkse oppositie in de Tweede Kamer zegt dat eerder aangekondigde maatregelen, zoals dat het niet mogelijk is om mensen wegens huurachterstand uit huis te zetten of dure incassobureaus in te zetten, voor de bescherming van huurders niet voldoende zijn in deze crisistijd.
Woonbond pleit voor matiging
De Woonbond had al eerder aangedrongen op een sterke matiging van de huurverhoging.
Zij deden een oproep aan de Tweede Kamer om tijdelijke verlaging van het wettelijke plafond van inflatie, dat nu +2,5 procent is. ‘Alleen een lager wettelijk plafond garandeert dat er per 1 juli geen huurverhogingen van 5,1 procent kunnen worden gevraagd’, aldus de Woonbond.
Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd bij inkomensdaling. De Woonbond vindt dat er een financieel vangnet moet komen voor huurders waarbij de inkomsten wegvallen of dalen, waarmee voorkomen kan worden dat huurders hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Dit hebben zij aan het kabinet laten weten.
Volgens de Woonbond hebben veel corporaties aangegeven bereid te zijn maatwerk te treffen. Dat betekent in ieder geval geen huisuitzettingen, en voorkomen van incassotrajecten met bijbehorende kosten.
De Woonbond raad huurders aan om contact met de verhuurder op te nemen wanneer men financieel in de knel komt door een dalend inkomen.
Hoge woonlasten
Volgens SP, PvdA en GroenLinks zijn onder normale omstandigheden de woonkosten voor veel mensen al hoog. De geplande huurverhoging van 5,1 tot 6,6 procent is nog gebaseerd op verwachte economische groei en lage werkloosheid. Deze cijfers zijn inmiddels door de coronacrisis achterhaald. “Helaas hebben nu steeds meer mensen problemen om de huur te betalen”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. “De huurverhoging moet dus van de baan.”
De SP pleit voor een stop op de verhoging van de huren:
Stop de verhoging van de huren!🏠 Een enorme groep huurders zit acuut in de problemen door de coronacrisis.
Nu de huren nog verder verhogen is onrechtvaardig, vindt Sandra Beckerman bij Dit Is De Dag.👇
Huurverhoging Quawonen beperkt tot inflatie
Quawonen geeft in de brief over de huurverhoging aan de huur met 2,6 procent te verhogen. Dit is gebaseerd op het inflatiecijfer van 2019 (2,63%). Terwijl De gemiddelde inflatie van Nederland in 2020 op dit moment 1,61 % is en de daling zal doorzetten. Ook is de 2,6 procent hoger dan de voorgestelde verhoging door de Woonbond van 2,5 procent.
inflatie (maandbasis) | inflatie | inflatie (jaarbasis) | inflatie | |
januari 2020 – december 2019 | -0,78 % | januari 2020 – januari 2019 | 1,85 % | |
februari 2020 – januari 2020 | 0,63 % | februari 2020 – februari 2019 | 1,59 % | |
maart 2020 – februari 2020 | 0,20 % | maart 2020 – maart 2019 | 1,40 % |
Bron: https://nl.inflation.eu
Quawonen geeft in een standaard brief aan de huurders aan het belangrijk te vinden dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor de huishoudens van de Krimpenerwaard. Toch geven veel huurders van Quawonen aan wel 3 of 5 procent verhoging te hebben gekregen. Ook komen veel mensen volgens het bij de brief bijgeleverd overzicht of men in aanmerking komt voor huurbevriezing of huurverlaging, de mensen met de laagste inkomens hier niet voor in aanmerking. Deze huurders kunnen wel huurtoeslag aanvragen.
Op 9 april debatteerde de Tweede kamer over de huurverhoging.
Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) geeft aan dat hij niets voelt voor bevriezing van de huren. Hij wijst op de genomen maatregelen waarbij werknemers en zelfstandigen financieel geholpen worden tijdens de coronacrisis. Van veldhoven geeft in een brief aan de Tweede kamer wel toe dat er betaalproblemen kunnen voorkomen bij huurders. Verhuurders zouden volgens haar initiatieven ontplooien om huurders binnen hun mogelijkheden te ondersteunen. Van Veldhoven heeft met verhuurders afgesproken dat zij binnen hun mogelijkheden oplossingen zoeken voor huurders die door de coronacrisis in de betalingsproblemen zijn gekomen.
De minister stelt dat de maximaal toegestane huurverhoging bij sociale huur al jarenlang is vastgesteld op inflatie + 2,5 procentpunt. Bij huishoudens met inkomsten boven 43.574 euro kan een inkomensafhankelijke verhoging worden toegepast.
Eigen keus huurverhoging
Toch zijn er verhuurders, zoals bijvoorbeeld in Den Helder, waar de Woonstichting uit eigen beweging al heeft besloten de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli uit te stellen. Toch zetten de meeste verhuurders de verhoging gewoon door.
Bezwaar tegen de huurverhoging kan niet op grond van inkomsten. Ook Quawonen geeft aan bij betalingsproblemen contact op te nemen voor een regeling. Echter blijkt het volgens het Meldpunt misstanden verhuurder in de praktijk nog wel eens lastig om met Quawonen te communiceren en zijn er mensen die eerder al een betalingsregeling aanvroegen en tot op heden geen antwoord kregen.