15.8 C
De Bilt

Informateur moet nieuwe coalitie gaan vormen in Krimpen

Krimpen aan den IJssel – Tijdens een openbare raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel gisteravond unaniem besloten aan de heer Tjerk Bruinsma te vragen om als informateur de mogelijkheden voor een bestendige coalitie te onderzoeken. De huidige wethouders blijven tot de vorming aan, maar nemen geen beslissingen meer over controversiële dossiers.

Vertrouwen SvK en LK was weg

Reden voor de nieuwe coalitievorming is het opzeggen van het vertrouwen door de Krimpense lokale coalitiepartijen. De Krimpense fracties Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen zeiden net voor het kerstreces de coalitiesamenwerking met VVD en D66 op.

Zware dobber voor informateur

Informateur Bruinsma zal waarschijnlijk een zware dobber krijgen aan de onderhandelingen. In de raadsvergadering gisteren kreeg vooral wethouder Neeleman (D66) felle kritiek van Saskia Bijl-van Schooten (Krimpens Belang) en Jeffrey van de Elst (Leefbaar Krimpen). Met name zijn wijze van communiceren of gebrek daaraan werden hem zeer verweten door Leefbaar Krimpen. Ook zijn ontkennende houding in meerdere dossiers – tegen beter weten in – werden hem aangerekend. De VVD en D66 kregen van Van der Elst tevens het verwijt via social media met modder te hebben lopen gooien, terwijl er juist afspraken waren gemaakt over het sociaal mediagebruik.

Neeleman wel zeer vakkundig

Overigens werd Neeleman wel geroemd om zijn financiële kennis en kunde. Maar zijn persoonlijke houding bleek meerdere malen erg ongelukkig te zijn. Ook de VVD zou zich volgens Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen niet constructief hebben opgesteld door uitlatingen via (sociale) media.

Het is wat het is

Sharon Tollenaar (VVD) vindt het spijtig hoe de zaken gelopen zijn. Over de huidige situatie zegt zij: “Het is wat het is, maar volgens mij hadden we met onze coalitie juist goud in onze handen.”

Voortgang informatie

Zoals gebruikelijk zal er over de voortgang van de informateur niet veel naar buiten komen. Gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren en moeten een mogelijk nieuwe coalitie voorbereiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio