12.3 C
De Bilt

Oproep aan politiek Krimpenerwaard: ‘Hou in woonvisie rekening met jonge starters en senioren’

De klankbordgroep jongeren van de gemeente Krimpenerwaard en de initiatiefgroep Knarrenhof Krimpenerwaard roepen de politieke partijen op om in de binnenkort vast te stellen woonvisie als kader op te nemen dat de gemeente zich zal inspannen om zowel betaalbare jongerenhuisvesting als in elke kern een meergeneratiehof voor jongeren, jonge gezinnen en senioren te realiseren.

Hou het betaalbaar

Bij betaalbare huisvesting voor jongeren denkt de klankbordgroep jongeren aan 1000 woningen waarvan 60% koopwoningen tot € 250.000,- en 40% sociale huur. De klankbordgroep ziet het Knarrenhof concept als een mooie aanvulling om een deel van deze 1000 woningen te realiseren.

Koopwoningen

Voor de koopwoningen zien wij graag een anti-speculatiebeding opgenomen, zodat deze woningen niet met grote winsten na een paar jaar bewonen worden doorverkocht. Deze woningen dienen beschikbaar te blijven voor starters. Wij pleiten ervoor om woningen voor starters eenvoudig te houden: een woonkamer, een slaapkamer, keuken, douche en toilet. In onze beleving zouden er locaties van de gemeente beschikbaar moeten zijn voor dit doel.

Denk aan vrijkomende voormalige gemeentehuizen als het nieuwe gemeentehuis gerealiseerd wordt. Door deze om te toveren voor jongerenhuisvesting laat de gemeente zien echt iets voor jongeren te willen betekenen! Locaties in bezit van marktpartijen zullen ervoor zorgen dat de prijzen alleen maar hoger uitvallen.

“We zetten vol in op betaalbare woningen in de Krimpenerwaard en we willen dit vastleggen in de komende woonvisie!”

Jeffrey Groen, fractievoorzitter Leefbaar Krimpenerwaard

Knarrenhof Krimpenerwaard

De initiatiefgroep Knarrenhof wil een meergeneratie woonvoorziening voor alle leeftijden en doelgroepen in elke kern van onze gemeente. Er is een gezonde mix aan sociale huur- en middenhuur woningen beschikbaar als ook diverse koopwoningen voor alleenstaande starters, jonge gezinnen en ouderen. Elk wooncomplex kent een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en tuin. Bij voorkeur gebouwd in de vorm van een hofje, U-vorm, zodat het elkaar ontmoeten eenvoudig en op een natuurlijke wijze kan plaatsvinden. Het totaal aantal woningen ligt tussen de 20 en de 40.

Ideaal voor jongeren en jonge gezinnen, die gebruik kunnen maken van de ervaring en vrije tijd van de ouderen. Ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen. Ook wordt er geregeld dat bewoners of hun erfgenamen bij doorverkoop van hun woning er niet met de vermogenswinst van doorgaan.

Woonvisie met duidelijke kaders

Daarom vragen wij aan de gemeenteraad om in de woonvisie duidelijke kaders te stellen voor de te ontwikkelen bouwlocaties met daarin zowel jongerenhuisvesting als een meergeneratiehof in elke kern van onze gemeente. Hiermee kunnen senioren ook verleid worden om hun eengezinswoning te verlaten en daarmee de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. De Stichting Knarrenhof geeft aan dat een gemeente per Knarrenhofwoning €800,- op jaarbasis bespaart op uitgaven voor de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Huurprijzen

Wat betreft de huurprijzen: voor sociale huurwoningen gelden landelijke normen; voor huren in de vrije sector denken wij aan prijzen van 850 tot 1000 euro per maand. De prijzen voor koopwoningen moeten marktconform zijn en voor jonge starters op de woningmarkt maximaal € 250.000,-.

Op dit moment hebben zich al 25 huishoudens uit de Krimpenerwaard ingeschreven bij de landelijke stichting knarrenhof.nl. Dit betreft ongeveer 48 personen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio