0.1 C
De Bilt

Gemeenteraadsleden Krimpenerwaard geïnstalleerd en verwelkomt

Op dinsdag 29 maart 2022 werd afscheid genomen van de raadsleden die de gemeenteraad verlaten. En in een buitengewone raadsvergadering op woensdag 30 maart werden vervolgens de nieuw verkozen raadsleden voor de periode 2022-2026 geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afleggen van de eed of de verklaring en belofte aan de voorzitter van de raad Pieter Paans.

31 raadsleden officieel beëdigd

VGBK: Pascal van der Hek (fractievoorzitter), Nathalie Glastra-Langeveld, Wisja Pannekoek, Yorben van Dortmont, Toon van der Stok, Jaco Verhagen en Géja Stuijt-van Vliet. SGP: Jan Verburg (fractievoorzitter), Floor de Jong, Eric Koelewijn, Maarten Noordergraaf en Peter Klerk. Leefbaar Krimpenerwaard: Jeffrey Groen (fractievoorzitter), Anette Kouwenberg-van Herk, Tjeerd de Wijs en Peter Ouwendijk. Pro Krimpenerwaard: Ad Struijs (fractievoorzitter) , Petra Klomp-Lever en Bert Vriezen. CDA: Irma Bultman (CDA), Marc Advocaat en Frank Mone. VVD: Pascal Zuijderwijk (fractievoorzitter), Marco Oudshoorn en Heleen Vogel-Harberink.

PvdA/ GroenLinks: Sandro Kovačić  en Bart van Ree. ChristenUnie: Ton van Dorp (fractievoorzitter) en Anthony Tom. D66: Salma Aoukili (fractievoorzitter). Lokaal op 1: Johan Slöetjes (fractievoorzitter).

Na het officiële gedeelte namen de pasbenoemde raadsleden felicitaties van inwoners, familieleden en politieke vrienden in ontvangst. Zij wensten hen succes met dit eervolle ambt.

Nieuwe coalitie

Volgens traditie is na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart een informateur van de grootste partij, VGBK, van start gegaan met het voeren van verkennende gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie. De raad werd voorgesteld om het advies van de eerste twee gespreksrondes van informateur Willem Schoof in ontvangst te nemen en hem aan te wijzen als formateur. Hij adviseert om coalitiegesprekken te starten tussen VGBK, SGP, CDA en VVD. “ Dit is de meest haalbare optie omdat deze kan rekenen op een stabiele meerderheid (18 raadzetels)”, aldus de heer Schoof.

Het debat

Vervolgens gingen de fracties met elkaar in debat wat resulteerde in het indienen van twee amendementen door de ChristenUnie en één motie door Pro Krimpenerwaard. Het amendement van de CU om een tweede formateur aan het formatieproces toe te voegen werd verworpen door de VGBK, Leefbaar Krimpenerwaard, Pro Krimpenerwaard, VVD en Lokaal op1.

Amendement

Het amendement om aan partijen die niet deelnemen aan de coalitiegesprekken input voor de komende raadsperiode te vragen, om daarmee een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor de grote opgaven waar de Krimpenerwaard voor staat, werd met 16 stemmen voor (CU,CDA,SGP, PK, D66 en PvdA/GL) en 15 stemmen tegen wel aangenomen.

Motie

De motie over het aanstellen van een onafhankelijke verkenner om te komen tot een stabiel en bestuurskrachtig gemeentebestuur kon alleen rekenen op de steun van raadsleden van Pro Krimpenerwaard en Leefbaar Krimpenerwaard en werd daarom verworpen.

Na deze avond begint er een nieuw hoofdstuk in de politieke geschiedenis van de gemeente Krimpenerwaard. Deze raadsbijeenkomst is terug te kijken via het archief op www.krimpenerwaard.nl/livetv

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio