5.4 C
De Bilt

Je eigen zonnepanelen straks op het dak van Krimpenerwaard College

Krimpen aan den IJssel – Vanochtend werd op het schoolplein van het Krimpenerwaard College het eerste, coöperatieve zonnepanelenproject van coöperatie Energiek Krimpen aangekondigd. Hiervoor gaf wethouder Wubbo Tempel (Duurzaamheid) een korte introductie op het plan en de partners waarmee wordt samengewerkt. Het is de bedoeling dat Krimpenaren toch kunnen beschikken over zonnepanelen, als zij zelf daar niet de mogelijkheid voor hebben.

Eerst een vloer versterken

Ad Keller, directeur van het Krimpenerwaard College, liet weten blij te zijn te kunnen participeren als school in dit project. “Omdat de vloerconstructie van de eerste verdieping een aantal jaar geleden ‘verdacht’ werd van gebreken, nadat eerder een zelfde constructie bij een parkeergarage was ingestort, moest onderzoek dit eerst uitsluiten of bevestigen. Er bleken echter geen gebreken aan de vloer, alleen waren inmiddels de normen voor het soort vloer aangepast. Daarom moeten nu eerst bepaalde verstevigingen worden aangebracht”, aldus Keller.

Wubbo Tempel laat weten dat voor de versteviging een bedrag van € 450.000 is gereserveerd.

Zonnepanelen voor duurzaamheid of winst

Jan Herman Koster, voorzitter van Coöperatie Energiek Krimpen, laat weten erg verheugd te zijn dat het Krimpenerwaard College hun dak gratis beschikbaar stelt voor dit zonnepanelenproject. “Bewoners in de omliggende postcode gebieden kunnen meedoen. Zij kunnen al vanaf € 300 een participatie aanschaffen. Zeg maar 1 zonnepaneel. Daarvoor krijgen zij een jaarlijks rendement van 4%. Met behulp van subsidie zal dit project 15 jaar ondersteund worden.”

Inschrijven en deelnemen

Inwoners in de postcodegebieden 2921, 2922, 2923, 2924 en 2925 kunnen meedoen aan het project. Er zullen dus ook wijken buiten de boot vallen. Wie zich inschrijft bij de coöperatie kan lid worden voor € 12 per jaar en krijgt daarbij ook voorrang op het zonnepanelenproject. Op wwww.energiekkrimpen.nl kunt u terecht voor informatie en inschrijving.

Onafhankelijk van energiemaatschappij

Omdat de stroom van de panelen direct aan het net wordt geleverd, kan door afspraken met de energieleveranciers iedereen in de postcodegebieden meedoen, ongeacht hun energieleverancier.

Inhaalslag Krimpen aan den IJssel

Hoewel er in 2019 nog ‘maar’ 8.400 zonnepanelen in de gemeente lagen, zal dit aantal in 2024 de 32.000 bereiken. Daarmee wordt een flinke inhaalslag gedaan voor de energietransitie. Wethouder Tempel wees ook nog even op alle activiteiten die nu plaatsvinden in het kader van de Klimaatweek. Op de website van de gemeente valt het programma hiervoor te lezen.

1 REACTIE

  1. Prachtig weer voor een nieuw zonnedak. Iedereen die wil verduurzamen in Krimpen aan den IJssel kan nu of op zijn of haar eigen dak panelen plaatsen of als het eigen dak ontbreekt of niet geschikt is gebruik maken van dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio