16.6 C
De Bilt

Kap oude beuk Bisdom van Vliet aangepast

De geplande kap in één keer van de monumentale rode beuk achter museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht wordt geannuleerd. In plaats daarvan zal de kroon van de beuk drastisch worden teruggesnoeid. Het stamdeel zal voorlopig blijven staan. Het bestuur van Stichting Bisdom van Vliet – eigenaresse van de beuk – heeft na zorgvuldige afweging van alle adviezen besloten de beuk in fases te laten afsterven als alternatief voor kap ineens.

Op die manier wordt de boombiotoop voorlopig behouden en de ecologische waarde ervan gerespecteerd. De veiligheidssituatie in de directe omgeving van de beuk zal nauw gemonitord worden zodat eventuele benodigde extra ingrepen op tijd genomen kunnen worden.

Beuk geplant door voorouders Pauline Bisdom van Vliet

Erfgoedhovenier Gerrit Reijm zal in samenwerking met de boomspecialisten van de firma Van Zwienen uit Bergambacht de snoeiactie uitvoeren. Volgens de overlevering is de beuk in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd. Sinds een tiental jaren gaat de gezondheid van de beuk hard achteruit, vooral door de in de boom aanwezige zwammen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio