10.6 C
De Bilt

Kinderen met stress vinden rust bij Relax Kids

Krimpen aan de Lek – Kinderen hebben tegenwoordig best wel veel stress, door druk vanuit de maatschappij. Ze moeten al jong presteren en het pesten op school speelt ook een rol bij het kwijtraken  van zelfvertrouwen bij kinderen.

Ouders zijn vaak druk met werk, ze komen moe thuis, de kinderen vragen aandacht. Hier zijn ouders doorgaans te moe voor. Het kind wil aandacht maar je bent moe en kan het even niet geven. Je wil eigenlijk dat je kind zo snel mogelijk naar bed gaat, zodat jij even rust hebt. Iedereen herkent dat wel.

Je wil het wel goed doen, dat lukt helaas niet altijd. Ook ’s morgens is het haastig en gaat alles gestrest. Hoe krijg je het dan voor elkaar om de balans te vinden en de rust te behouden in een hectisch leven. En dan maakt het niet uit of het gaat om een 1-ouder gezin of dat er twee ouders zijn.

Ik ben daarom op bezoek gegaan bij Sandra Eikelenboom. Ik heb Sandra aan het werk gezien tijdens een workshop in de speelweek bij Stichting KRAK. En zag hoe de kinderen op haar reageerde, hoe geboeid de kinderen naar haar luisterde. Onder de naam Sanzoe, wat komt van Sandra en haar dochter Zoey, leid zij Relax Kids lessen. Sanzoe staat voor Ontspanning en Plezier en biedt diverse activiteiten aan om op een plezierige manier te ontspannen voor jong en oud!

Relax kids

Sandra heeft zelf een tijd geleden een burn-out gehad. Daardoor raakte zij haar baan kwijt. Nadat zij een poosje haar rust had genomen en eigenlijk ook niet meer op kantoor wilde werken, is zij op zoek gegaan naar wat ze leuk vond om te gaan doen. Zo is zij met de methode Relax Kids gestart.

Sandra wil kinderen vroeg de tools geven hoe ze kunnen relaxen, dit is ook voor de toekomst van kinderen belangrijk. Stress veroorzaakt veel ziektes. Door kinderen al vroeg te leren om te gaan met stress, kan dat in de toekomst veel ziekte voorkomen.

Ook de ouders leren, tools geven hoe ze rust in situaties kunnen houden,  is een doelstelling van Sandra. Ze richt zich vooral op ouders met kinderen. Sandra is heel breed in wat ze aanbied, vooral veel dingen die elkaar overlappen, zoals o.a. Pilateslessen, Relax Kids lessen, Massages en Mindfulness & Relaxerciselessen.

Het lijkt wel of steeds meer kinderen een vorm van ADHD hebben.

Is ADHD onzin, komt het door voeding of de opvoeding?

Ik ben geen arts, denk dat het een combinatie is van verschillende factoren. Zo heb je ADD en ADHD, waarbij je in beide gevallen niet in balans bent met lichaam en geest. Ik ben van mening, dat iedereen zich wel in meer of mindere mate herkent in de symptomen van ADD of ADHD. De een wat meer dan de ander, aldus Sandra. Sandra is van mening dat er naar aanleiding van de uitkomsten van testen vrij snel medicatie wordt voorgeschreven, terwijl er ook andere natuurlijke alternatieven of therapieën zijn. Mensen die oftewel ADD of ADHD hebben, leven doorgaans teveel in hun hoofd en zijn niet goed geaard. Door middel van massage zorg je dat het lichaam ontspant en hoofd en lichaam weer met elkaar in balans komen. Kinderen met ADHD reageren direct op prikkels, door te masseren ontstaat er rust in het hoofd en lichaam, legt Sandra uit. “Vooral kinderen met ADHD vinden de onderlinge kindermassage, tijdens de Relax Kidslessen, erg fijn.” Ook bij volwassenen merk je het verschil door middel van massage. Sandra vind het ook belangrijk de ouders hierin te betrekken en ook hen te leren relaxen.

“Kinderen zitten tegenwoordig meer op zichzelf met spelletjes op de tablet of telefoon.” Het zou beter zijn om minimaal 1x maal per week een dag of een avond iets met het gezin te doen, dat kan door bijvoorbeeld samen een spelletje te doen of elkaar een andere vragen te stellen, vertelt Sandra.

Sandra heeft kaartjes met vragen die gebruikt kunnen worden met vragen als: “Wat vind jij je beste eigenschap?” of “Wat at je het liefst toen je klein was?”

Is HSP een modeverschijnsel?

Je leest er steeds meer over en steeds vaker herkent men zich als er symptomen worden omschreven.

HSP = dat je hooggevoelig bent

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen, stelt Sandra. Iemand die zeer gevoelig is noemen we hooggevoelig of ook wel HSP: Highly Sensitive Person. Je bent dan meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20 % van de bevolking is hooggevoelig. Bij kinderen die hooggevoelig zijn, komen indrukken en geluiden harder binnen dan bij andere kinderen. Spanningen binnen het gezin of op school oid zullen door deze kinderen sneller opgepikt worden. Als kinderen moeite hebben om deze indrukken te verwerken kan dit leiden tot conflicten. Ze hebben vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf.

Sandra adviseert dan ook om bepaalde zaken bespreekbaar te maken, denk bijvoorbeeld aan ‘geldproblemen’ binnen het gezin of ziekte of andere spanningen die zich voor kunnen doen. Door dit bespreekbaar te maken, haal je al een bepaalde druk/prikkel weg bij een kind die alle spanning op zichzelf betrekt. Problemen weghouden om het kind niet te belasten, daar belast je het kind juist wel mee, omdat het kind aanvoelt dat er iets is, verteld Sandra.

Ook in relaties blijft praten belangrijk. Wanneer de partner bijvoorbeeld piekert over werk en dit niet aangeeft, kan de ander denken dat hij/zij boos is of niet meer gelukkig in de relatie is, waardoor misverstanden ontstaan.

Tegenwoordig is het een harde tijd en je mag dingen niet, je wordt gestraft, je moet dingen doen die je niet leuk vind enzovoort.

Sandra leert de kinderen dat ze o.k. zijn, dat ze er mogen zijn. Ze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn, iedereen is speciaal in zijn eigen ding, “jij mag er zijn, met jouw talent”. Het ene kind kan goed leren, het andere kind is heel lief, kan goed helpen of knuffelen, de ander kan goed puzzelen. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is.

Dingen positief benadrukken

In de les wordt de nadruk gelegd op de positieve dingen van de kinderen. Spelenderwijs leren kinderen wat over zichzelf en krijgen ze handvatten om zichzelf te herinneren dat ze wel ergens goed in zijn, iets kunnen, dat ze geweldig zijn en dat ze erbij mogen horen en zichzelf mogen zijn. De kinderen doen met plezier mee met de lessen en komen er graag. In een gastenboekje schrijven kinderen hun ervaringen. Het boekje staat vol met lieve dingen, hoe fijn de kinderen de lessen vinden en wat ze er van geleerd hebben. Ze leren een soort superheld te zijn. Wat maakt jou bijzonder?

“Kinderen leren hun eigen specialiteiten te kennen. Sandra trekt een vergelijking met Pipi Langkous, die altijd zegt: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. In plaats van gelijk te roepen, dat je iets niet kunt.

Op dit moment geeft Sandra Relax Kids lessen in het talentenprogramma op de Floraschool en de kinderen maken hier dankbaar gebruik van en vinden de lessen heerlijk en vinden het elke keer weer jammer als de serie lessen afgelopen is.

Ook geeft zij Relax Kids lessen na school op dinsdagmiddag tussen 15.30 uur en 16.30 uur. Deze lessen worden gegeven in de gymzaal van de Floraschool. Er komt steeds meer animo om de kinderen deel te laten nemen aan Relax Kids.

Relax Kids lessen zijn er voor kinderen tussen 5 – 9 jaar en 10+.

De wijze waarop Sandra met de kinderen aan het werk is, met ontspanning en mindfulness is uniek in de regio.

Ze heeft verschillende lessen met verschillende thema’s. Tijdens deze lessen wordt er volgens een 7-stappenplan gewerkt, welke elke les weer terugkomen. Zoals bewegen, spelletjes, ademhalingstechnieken, stretching, onderlinge kindermassage en positieve overtuigingen. Tot slot wordt er een visualisatie voorgelezen en mogen de kinderen met een kussentje en een dekentje naar een verhaal luisteren. Al deze onderdelen worden in een verhaal met een thema gegoten. Zij schrijft zelf ook deze lessen.

Sandra heeft hiervoor een training gevolgd, waarbij de 7 stappen, die worden gebruikt voor de lessen, werden uitgelegd. Ze wisselt ook lessen uit met andere Relax Kids coaches. Het concept is overgewaaid vanuit Engeland, waar deze lessen al 15 jaar gegeven worden. De boekjes van Relax Kids, geschreven door Marnieta Viegas zijn ook te leen bij de Bibliotheek.

Er wordt ook gebruik gemaakt van verschillende kaartjes, zoals Ninjaplaatjes, herfstblaadjes, dieren etc. waar kreten op staan of geschreven kunnen worden als: ‘Ik ben fantastisch’, ‘Ik kan het’, ‘Ik ben sterk als een leeuw’. Wat kinderen in een doosje kunnen bewaren en als ze daar behoefte aan hebben weer even naar kunnen kijken.

Het is ook belangrijk wat je tijdens het opgroeien meekrijgt. De druk van de maatschappij of gepest worden, kunnen een grote impact hebben op de rest van je leven. Je kunt je onzeker, afgewezen of niet goed genoeg voelen en denken dat je niet deugt.

Als je je gedachten anders instelt door te zeggen, dat je iets wel kunt, dan zal de kans groter zijn, dat het je wel lukt, dan dat je jezelf verteld, dat je iets niet kunt, verteld Sandra die heel enthousiast haar verhaal doet en vol passie over haar werk praat.

Door middel van spelletjes stilte ervaren

We leven in een tijd waarin het altijd druk is en overal geluid om je heen is. De ervaring leert dat de kinderen het in het begin heel onwennig vinden om stilte om zich heen te hebben en te zijn. Door middel van spelletjes leren de kinderen weer de stilte te ervaren. De kinderen springen bijvoorbeeld druk op en neer en nemen vervolgens een pose waarbij ze heel stil blijven staan. Ook door je bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling of door je op 1 ding te richten, kun je weer de stilte en rust in jezelf ervaren.

Sandra laat nog een spel zien, hierbij is het de bedoeling om op zoek te gaan naar schatten in jezelf. Dit spel draagt bij om de talenten en schatten in jezelf te ontdekken.

Kinderen die de lessen hebben gevolgd bij Sandra zijn superblij dat ze het gedaan hebben en hebben er veel van geleerd. Zo staat er iets in het gastenboekje, waar kinderen wat in kunnen achterlaten, dat een kind zelf vind dat het heel rustig is geworden van de lessen.

Ook voor volwassenen is er Mindfulness & Relaxercise of Just Relax, hier komen ook diverse spellen en oefeningen of inzichtsgesprekken aan te pas. Hierdoor kun je als ouder of volwassene ook bij Sandra terecht om meer bewustwording te krijgen een andere mindset te ontwikkelen en meer ontspannen door het leven te gaan. Wanneer ouders in balans zijn, heeft dit een positieve invloed op de kinderen, zegt Sandra.

Sandra geeft daarnaast ook nog Pilateslessen. Deze lessen verzorgt zij voor diverse opdrachtgevers in de weide omgeving op locatie. Bij Pilates werk je aan versteviging van je romp, een betere houding, en leer je de kunst van spierbeheersing.

Op dinsdagochtend is Sandra de drijvende kracht achter het Mama-/papacafé in het Cultuurhuis. Daar wil zij graag haar kennis delen en ouders met elkaar in contact brengen om zo van en met elkaar kennis en ervaring te delen. Dit zal ook een informatiepunt zijn om als je ergens in het ouderschap tegen aan loopt m.b.t. opvoeding, gezondheid, zorg enz informatie te vinden.

Je kan jezelf helemaal gek maken door te doemdenken.

Geniet van het moment is de boodschap van Sandra.

Wilt u meer weten over Relax Kids of wat Sanzoe nog meer te bieden heeft?

Kijk dan even op www.sanzoe.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio