3.2 C
De Bilt

Krimpen nu nummer 1 gemeente van coronabesmettingen in Nederland

Krimpen aan den IJssel – Net als alles rondom de coronapandemie, zijn ook alle cijfers en berekeningen soms lastig begrijpelijk en eenduidig te maken. Dat komt omdat er meerdere cijfers door het RIVM gebruikt worden en dat deze qua actualiteit soms ook even achterlopen. Toch is overduidelijk dat het aantal besmettingen nog steeds hard oploopt en Krimpen zit opnieuw in de hoogste regionen van besmettingen per gemeente.

Welke cijfers gaat het nu om voor Krimpen?

Laten we duidelijk zijn: er is maar één bron van deze cijfers en dat is het RIVM. Het is de enige bron met het meest volledige overzicht. Het Financieel Dagblad van vandaag spreekt over ‘Opnieuw recordaantal dagelijkse besmettingen’ en baseert zich hierbij op de laatste cijfers van het RIVM. Amsterdam en Rotterdam hebben in aantallen de meeste nieuwe coronapatiënten, maar afgezet tegen het aantal nieuwe patiënten per tienduizend inwoners scoort Krimpen aan den IJssel met 12,2 besmettingen de koppositie in Nederland vandaag.

Duiding besmettingsbronnen

Het is algemeen bekend dat de meeste gemelde besmettingsbronnen uit huishoudens komen. Toch geven de experts aan dat dit niets zegt over waar het virus in eerste instantie is overgedragen. ‘In de meeste gevallen gebeurt de eerste besmetting in een huishouden juist buitenshuis, waar groepen mensen zich ophouden. Dit kan in een winkel gebeuren, maar is vanwege de doorstroom minder waarschijnlijk. Sportclubs, spontane feestjes, gebedshuizen, sportvelden, hangjongeren of bijvoorbeeld in wachtrijen vormen eerder een risico.’

Overdracht

Overdracht van het virus vindt via de lucht en soms via oppervlakken weer. Afstand houden, handen wassen en mondkapje dragen dienen nog steeds als het beste advies. Omdat verspreiding vooral door de lucht gebeurt, is juichen, lachen, zingen, schreeuwen of bijvoorbeeld een blaasinstrument bespelen in een groep mensen sterk afgeraden of zelfs verboden. Eenmaal een besmet persoon in een huishouden, dan gaat het snel. Dan zijn er al gauw 2 of meer besmettingen en moeten alle huisgenoten in quarantaine.

Nederlanders te eigenwijs

Met enig schaamrood op de kaken hebben wij onszelf aardig te kijk gezet in de wereld op dit moment. Mede door de grote mate van vrijheid, maar ook het enorme individualisme, laten wij in Nederland eerder ons ego spreken en eisen het recht op vrijheden, die we ons eigenlijk niet kunnen veroorloven op dit moment. Waarom wij ons zo afzetten tegen autoriteiten, terwijl we zelf aangeven erg gelukkig te zijn en ongekende vrijheden hebben, is voor onderzoekers en sociologen nog wel een puzzel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio