9 C
De Bilt

Krimpen aan den IJssel neemt initiatief tot gesprek met ambassadeur Hongarije

Krimpen aan den IJssel – Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel heeft in de commissievergadering van de gemeenteraad toegezegd om, in overleg met zijn collega burgemeesters, een gesprek te initiëren tussen de ambassadeur van Hongarije en de gemeenteraden die eveneens als Krimpen aan den IJssel een vriendschapsband hebben met Hongaarse steden.

Verzoek wegens langdurige stedenband met Hongaars Kiskörös

Dit gebeurt op verzoek van de lokale partij Stem van Krimpen in Krimpen aan den IJssel. De lokale partij Stem van Krimpen nam, gezien de actuele politieke situatie in Hongarije, het initiatief tot bespreking van de reeds jarenlange bestaande stedenband met het Hongaarse Kiskörös.

Vriendschapsband opnieuw beoordelen

Gemeenteraadslid Bert Luijendijk van Stem van Krimpen vindt het vanzelfsprekend dat, gezien de aantasting van democratische waarden, ook de vriendschapsband met het Hongaarse Kiskörös opnieuw beoordeeld dient te worden. Zijn voorstel om, met alle gemeenten die een vriendschapsrelatie met een Hongaarse gemeente hebben, deze relatie met de Hongaarse ambassadeur te bespreken kreeg unaniem steun.

Niet wegkijken

Luijendijk: ‘Je kunt als gemeente met vriendschapsbanden in Hongarije niet wegkijken van wat er in Hongarije plaatsvindt. In een reeds jarenlang durende vriendschapsrelatie moet het mogelijk zijn dat je met elkaar hierover een gedachtenwisseling hebt.”

Stedenband

Na de val van het ‘ijzeren gordijn’ eind jaren 80 wilden we de Hongaarse samenleving informeren over de westerse democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting.

Grondwet Hongarije nu haaks op die van Nederland

De grondwet van Hongarije staat nu haaks op die van ons met de formulering in artikel 1 van onze Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’
“Het valt te overwegen om, na het gehouden overleg de Hongaarse ambassadeur een ‘regenbooggordijn’  aan te bieden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio