23.8 C
De Bilt

Krimpen komt met actieplan tegen energiearmoede

Een groeiende groep Krimpenaren heeft moeite met het betalen van hun energierekening. Stijgende prijzen kunnen voor bewoners met weinig financiële ruimte snel tot (extra) armoede leiden. Daarom komt het college met een actieplan tegen energiearmoede. De gemeenteraad beslist binnenkort over fase 1 van het plan.

Extra geld voor aanpakken energiearmoede

In juli stelde de Krimpense gemeenteraad €2,015 miljoen beschikbaar voor de aanpak voor energiearmoede. Het actieplan dat nu klaarligt, moet met ongeveer €1 miljoen hiervan betaald worden. Voor de rest van het bedrag maakt het college nog verdiepende plannen. Samen met de organisaties die werken aan armoedebestrijding. Zo kan maatwerk geleverd worden aan groepen die dat nodig hebben.

Het geld komt bovenop het bedrag dat het Rijk beschikbaar stelt voor de energietoeslag van €1300, dit jaar en komend jaar. Die kan elk huishouden dat 120% van het minimum verdient aanvragen. In Krimpen heeft 90% van de huishoudens die daar recht op hebben, dat dit jaar al gedaan. 

Energiearmoede is een groeiend probleem

Steeds meer mensen kunnen door de stijgende prijzen in de problemen komen. Het meest kwetsbaar zijn huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum. In Krimpen is dat ongeveer 10,5% van alle huishoudens. Maar als de prijzen doorstijgen, kan dit ook voor mensen met een hoger inkomen een probleem zijn. We hebben deels in beeld om welke mensen het gaat. Want als gemeente weten we de inkomens van inwoners niet. Behalve als zij een uitkering krijgen of gebruikmaken van een regeling voor minima.

Met deze plannen willen we energiearmoede aanpakken

Meer zonnepanelen op sociale huurwoningen

Nu al legt QuaWonen, de grootste woningcorporatie van Krimpen, elk jaar zonnepanelen op 200 huizen. QuaWonen wil dit aantal in 2023 verdubbelen. En de gemeente wil in dat jaar nog op 200 extra sociale huurwoningen zonnepanelen leggen. Zodat deze huurders profiteren van een lagere energierekening. Het gaat bij de extra zonnepanelen door de gemeente speciaal om huizen met een dak dat nog minder dan 15 jaar meegaat. Daar legt QuaWonen namelijk zelf geen zonnepanelen op. Ook pakken we eerst de huizen met een slecht energielabel aan.

Directe isolatie door de gemeente

We willen huiseigenaren helpen die zelf geen geld hebben om te isoleren. Huizen met een slecht energielabel kunnen direct geïsoleerd worden door de gemeente. Dit wordt dan mogelijk voor huiseigenaren die maximaal 130% van het wettelijk minimum verdienen.

Extra geld voor kinderen

In het actieplan gaat €18.000 extra naar Stichting Leergeld en de Blije Gift om kinderarmoede te voorkomen. Wethouder Kirsten Jaarsma van Armoede is daar blij mee. ‘Armoede kan grote gevolgen hebben voor kinderen. Bijvoorbeeld uitsluiting, slechtere gezondheid, minder kansen op school, een lager schooladvies en een grotere kans op jeugdcriminaliteit.’

Energiehulp aan huis

Afgelopen september startten we in Krimpen al met energiecoaches. Zij gaan langs bij huishoudens met energiearmoede. Ze geven tips om energie te besparen in huis. En voeren meteen een aantal besparende maatregelen uit. Zoals het plaatsen van een energiebesparende douchekop, radiatorfolie, tochtstrips of LED-lampen. Wethouder Wubbo Tempel ‘We willen zoveel mogelijk Krimpenaren een bezoek van een energiecoach geven. Daarom zoeken we ook vrijwilligers die Krimpenaren willen helpen besparen.’

Noodfonds voor schrijnende gevallen

Bij maatregelen kunnen mensen tussen wal en schip vallen. Voor hen moet er een noodfonds komen. Waarmee bijvoorbeeld een rekening betaald kan worden. Een betaling uit dit fonds is maatwerk: per aanvraag kijkt de gemeente wat nodig is en kan. Wethouder Jaarsma: ‘Zo laten we niemand in de kou staan.’

Iedereen in Krimpen ook zelf aan de slag

De gemeente kan van start met de plannen als de gemeenteraad instemt met het actieplan en het geld beschikbaar stelt. Intussen werken we aan nog meer plannen om energiearmoede tegen te gaan. Daarbij heeft Wethouder Tempel heeft een boodschap voor alle Krimpenaren: ‘Kijk niet alleen naar de gemeente. Maar ga ook zelf aan de slag met besparen, als u dat nog niet doet. Houd deuren dicht. Thuis, in winkels en bedrijven. Haal apparaten uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Doe alles om uw energiegebruik omlaag te brengen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio