8.8 C
De Bilt

Gemeente Krimpen aan den IJssel blijft zich inzetten tegen energiearmoede

Krimpen aan den IJssel – Voor veel Krimpenaren was 2023 een duur jaar. Zelfs met een prijsplafond voor energie en de landelijke energietoeslag. Want ook veel andere kosten, bijvoorbeeld voor benzine en boodschappen, gingen omhoog. Daarom zet de gemeente ook in 2024 alles op alles om Krimpenaren die het financieel zwaar hebben, te helpen.

Dat doen we met een groot pakket aan acties en regelingen. Die direct helpen met besparen, maar ook zorgen dat de energierekening blijvend omlaag gaat. En die vooral zorgen dat iedereen in Krimpen mee kan blijven doen, zonder grote geldzorgen.

Energiefixers aan de slag in Krimpen

In Krimpen aan den IJssel zijn Energiefixers actief, die helpen met energie besparen. Tijdens huisbezoeken geven ze niet alleen bespaartips, maar voeren ook besparende maatregelen uit. Zoals het plaatsen van ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips.

Wethouder Wubbo Tempel van Duurzaamheid: ‘Afgelopen jaar kregen 600 huurwoningen al zo’n bezoek. Dat bespaart meteen energie en dus ook geld. Inwoners zijn blij met deze hulp. Daarom nodigen we nu ook huiseigenaren met een laag energielabel uit om een afspraak te maken. Maar ook andere inwoners die bespaarhulp nodig hebben, kunnen nu een bezoek krijgen.’ Maak daarvoor hier een afspraak.

Gratis nieuwe wasmachine en hulp bij isolatie

Er is meer bespaarhulp in Krimpen. Zo krijgen groepen inwoners met een laag inkomen de kans om een oude koelkast of wasmachine in te ruilen voor een energiezuinig apparaat. En kunnen huiseigenaren met een laag inkomen gratis hun dak, vloer of ramen laten isoleren. ‘Bij deze acties krijgen de inwoners die mee kunnen doen, een brief. Zodat we de mensen die dat het hardst nodig hebben, als eerste kunnen helpen,’ legt wethouder Tempel uit. ‘We hebben met deze acties al 70 huishoudens geholpen en gaan hier dit jaar nog mee door.’

Meer voor minimuminkomens

Geldzorgen maken de wereld soms kleiner, omdat er geen geld is voor sociale activiteiten. Zeker bij gezinnen met kinderen is dat een probleem. Dankzij het Iedereen doet mee fonds kunnen mensen blijven sporten. Of is er geld voor een uitstapje of muziekles. Eerst konden Krimpenaren met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm dit fonds gebruiken. Nu geldt dat voor iedereen met een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm.

De gemeente doet haar best om dit soort regelingen bij iedereen bekend te maken. ‘En daar kunnen we ieders hulp bij gebruiken,’ zegt wethouder Kirsten Jaarsma van Armoede. ‘Ken je een buur of kennis die hiermee geholpen is? Tip elkaar over die mooie regelingen die we hebben. Zo kan iedereen in Krimpen blijven meedoen.’

Noodfonds nog goed gevuld

De gemeente heeft een noodfonds om mensen in schrijnende situaties te helpen. Daarvan is nog niet veel geld gebruikt. Wethouder Jaarsma: ‘Dit komt waarschijnlijk omdat er landelijk ook veel hulp was. Zoals energietoeslag, het landelijke noodfonds energie en het prijsplafond voor energie. Op 1 januari stopte deze landelijke hulp. Daarom laten we het noodfonds bestaan. Als mensen in de problemen komen, kunnen wij ze helpen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio