2.1 C
De Bilt

Krimpen vraagt VWS abonnementstarief af te schaffen en hoogste prioriteit te geven aan opnieuw invoeren inkomensafhankelijke bijdrage WMO

De invoering van het abonnementstarief in 2019 is de reden dat afgelopen maandag het CBS meldde dat het aantal mensen met een hoger inkomen dat gebruik maakt van hulp bij het huishouden is verdubbeld. Door de invoering van dat tarief betaalt iedere gebruiker een lage eigen bijdrage. Hierdoor is een stijging van het aantal gebruikers en een stijging van de uitgaven. Ook ontstaan momenteel wachtlijsten bij de zorgleveranciers.

Het abonnementstarief moet zo snel mogelijk stoppen

De cijfers van het CBS steunt wethouder Hugo van der Wal (portefeuille Wmo) in de gedachte dat wij gelijk hebben. En dat het abonnementstarief zo snel mogelijk moet stoppen. Wethouder Hugo van der Wal: “Helaas is gelijk hebben nog niet gelijk krijgen. Ik doe daarom een dringend beroep op het ministerie van VWS om de hoogste prioriteit te geven aan het opnieuw invoeren van een inkomensafhankelijke bijdrage.”

De planning is op dit moment dat dat in 2026 gaat gebeuren. Maar we hebben voorlopig nog geen regering dus dat kan zo maar nog langer gaan duren. De wethouder gaat verder: “We maken ons toch allemaal zorgen over de stijging van de kosten van de zorg? Zorg er dan zo snel mogelijk voor dat we niet mensen gaan ondersteunen die helemaal geen ondersteuning nodig hebben!”

Deze situatie is ongelofelijk

Wethouder Hugo van der Wal: “Het is ongelofelijk dat we in deze situatie zijn aanbeland. Destijds maakte de Raad van State al gehakt van de plannen om het abonnementstarief in te voeren. Maar toch moest het zo nodig ingevoerd worden, ondanks alle bezwaren die mede door de gemeenten werden aangevoerd.

Ook de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft zich krachtig geweerd. De gemeente neemt nog steeds het inkomen mee in de beoordeling om vast te stellen of iemand zelfredzaam is. Wij zijn meerdere keren de discussie met ministerie van VWS aangegaan over de problemen die zijn ontstaan door het abonnementstarief. Maar we vonden geen gehoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio