15.7 C
De Bilt

In de Krimpenerwaard zijn alle bomen waardevol!

Krimpenerwaard Als het aan het huidige college ligt mogen binnenkort bijna alle bomen vergunningsvrij gekapt worden. “Bomen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving”, daarom moeten wat PvdA-GroenLinks betreft, alle bomen beschermd worden met een vergunnings- of meldplicht.

Als dinsdagavond de gemeenteraad instemt met de nieuwe bomenverordening, dan zal er maar voor zo’n zes procent van de gemeentelijke bomen een vergunningsplicht gelden. “Voor ons is elke boom waardevol. Bomen behouden en beschermen zou het uitgangspunt moeten zijn. Waar kap écht nodig is, moet herplanting plaatsvinden”, vindt fractievoorzitter Sandro Kovačić.

Niet-waardevolle bomen

Van alle gemeentelijke bomen komen er 1260 op de lijst van waardevolle bomen. PvdA-GroenLinks maakt zich zorgen over de ruim 20 duizend bomen die straks niet op die lijst staan.  Kovačić: “Hoe gaan we die beschermen? Die bomen zijn ook belangrijk voor het klimaat, de biodiversiteit en een prettige leefomgeving.”

Meer beschermen in de Krimpenerwaard

Door de drempelcriteria te verlagen en puntenscores te verhogen wil PvdA-GroenLinks meer bomen op de lijst van waardevolle bomen krijgen. “Naast het verlagen van de minimum leeftijd voor een boom van 50 naar 40 jaar, moet de natuurwaarde ruimer beoordeeld worden. Voor bomen die niet op de lijst komen, moet een meldplicht gelden”, aldus Kovačić.


Noodzaak nieuwe verordening

De nieuwe bomenverordening moet de oude verordeningen uit de voormalige gemeentes vervangen. Voor de gemeentelijke herindeling in 2015 verschilden de regels voor bomen per gemeente. Deze verschillende regels waren bij de fusie niet aangepast en gelden nog steeds in Krimpenerwaard. In de nieuwe verordening komen bomen in aanmerking voor de lijst waardevolle bomen als ze minstens 50 punten scoren volgens de twaalf criteria.

1 REACTIE

  1. Als er een eikenboom voor je deur wordt geplaatst op +/_ 10 meter en dan wordt gezegd deze wordt niet hoog dat hij nu al boven het huis uit komt en net die boom harder groeit dan de eikenbomen en vraag gemeente gaat hem A.U.B snoeien want hij wordt te hoog en breed
    Dan komen ze kijken en zeggen tegen je hoe komen ze erbij zo’n Amerikaanse eik hier neer te zetten in een te kleine laan
    En net die boom groeit het snels geen problemen met bomen maar doe dan wel bomen die die te wild worden en zoek een soort die in een straat(Laan) past en onderhoud ze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio