17.6 C
De Bilt

Burgemeester Krimpenerwaard kijkt op aandringen lokale partij of zaak vermeende fraude Vlist alsnog voor rechter kan komen

Krimpenerwaard – Aan het slot van de raadsvergadering van 31 januari, kwamen een aantal Moties Vreemd aan de orde. Dat zijn moties die niets te maken hebben met punten op de agenda. De motie vreemd van Leefbaar Krimpenerwaard ging over het seponeren van de zaak Vlist door het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan bewijs.

Klokkenluider

De zaak was aan het rollen gebracht door een anonieme klokkenluider over vermeende belangenverstrengeling van toenmalige ambtenaren bij de gemeente Vlist die als projectleiders onder één hoedje zouden hebben gespeeld met adviesbureaus en een aannemer. Hierbij zouden grote bedragen gemeenschapsgeld onterecht zijn uitgegeven.

Onderzoek

Na aangifte bij de Rijksrecherche, kreeg de gemeente de opdracht om zelf meer onderzoek in te stellen. Hiervoor werd een onderzoeksbureau ingehuurd die constateerde dat er inderdaad zaken niet zuiver leken te zijn gegaan, maar kon niet alle stukken boven water krijgen. Hierop is de zaak aan het Openbaar Ministerie voorgelegd. Die stopte in september vorig jaar het onderzoek wegens gebrek aan bewijs.

Bezwaar maken tegen stopzetten onderzoek

Leefbaar Krimpenerwaard wil met de motie het college oproepen een artikel 12 procedure bij de rechtbank voor te leggen. Hiermee zou de rechter de Officier van Justitie alsnog op kunnen dragen de zaak wel te onderzoeken en voor de rechter te brengen.

Raadslid Peter Ouwendijk liet weten: “Niet alle getuigen zijn gehoord over deze zaak, omdat zij op vrijwillige basis waren opgeroepen. Zo weigerde de oud waarnemend burgemeester van Vlist door het OM bevraagd te worden. Zij en andere getuigen zouden juist een positieve bijdrage aan de waarheidsvinding kunnen leveren. Gezien het gemeenschappelijke belang dient de onderste steen toch boven te komen.”

Niet alle bewijs boven tafel, niet alle betrokkenen gehoord

Doordat archieven van Vlist hierover ‘verdwenen’ lijken, vernietigd zijn of in ieder geval niet meer gevonden kunnen worden en niet alle betrokken hebben getuigd, is het onbevredigend dat het college van Krimpenerwaard de constatering van het OM heeft overgenomen, dat verder onderzoek wegens gebrek aan bewijs niet mogelijk was.

Leefbaar legde aan de gemeenteraad en het college voor dat door de vrijblijvendheid belangrijke getuigen of verdachten niet gehoord zijn. Met het voorgestelde bezwaar zou een rechter het OM kunnen gelasten alsnog het onderzoek te heropenen en aan de rechtbank voor te leggen.

Gemeenteraad Krimpenerwaard benieuwd naar reactie college

Meerdere partijen lieten tijdens de raadsvergadering blijken naar aanleiding van de ingediende motie nieuwsgierig te zijn naar de reactie van het college, voordat zij hier een mening over wilde vormen of stemmen. Hoewel de burgemeester aangaf dat volgens juristen de bezwaartermijn van 3 maanden verlopen zou zijn, gaf raadslid Ouwendijk, zelf oud-advocaat, aan dat dit niet juist is en er nog ruim 2 maanden resten om het bezwaar in te dienen.

Op basis van het gehoorde en de waarde die de raad hechtte aan een helder antwoord, heeft de burgemeester gevraagd aan Leefbaar om de motie aan te houden, zodat zij dit kon onderzoeken. Hiermee werd door de partij ingestemd. Of dit ook tot het gewenste resultaat zal leiden, zal dus op korte termijn duidelijk moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio