5.3 C
De Bilt

Krimpens Belang bereikt doorbraak in duivenoverlast

Krimpen aan den IJssel – In de afgelopen maanden heeft Krimpens Belang op diverse manieren bij het College aandacht gevraagd voor (het langlopende dossier van) de duivenoverlast in onze gemeente. “Wij hebben in beginsel niets tegen duiven, echter wel wanneer er gezondheidsrisico’s optreden door een bovennatuurlijk aantal duiven”, aldus Sethi Plaisier van Krimpens Belang.

Bovennatuurlijk aantal duiven

“Het voeren van de duiven blijkt een belangrijke reden voor dit bovennatuurlijk aantal”. Afgelopen raadsvergadering heeft het College aan Krimpens Belang bevestigd recent besloten te hebben om te gaan handhaven op het voeren van duiven zodra de capaciteit dit toelaat.

Klachten hinder en overlast duiven

In het afgelopen jaar heeft de fractie van Krimpens Belang herhaaldelijk klachten ontvangen van inwoners over hinder en overlast van duiven door uitwerpselen en rustverstoring doordat duiven plaatsnemen op kozijnen, dakranden en balkons. Deze klachten zijn voor de fractie van Krimpens Belang aanleiding geweest om eerder dit jaar schriftelijke vragen te stellen aan het College van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Inspanningen om de overlast te beperken

Het College heeft de fractie van Krimpens Belang laten weten dat hun inspanningen om de – onnatuurlijke – grote populatie duiven in te perken helaas nog niet duurzaam het gewenste resultaat heeft gegeven. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat in de afgelopen jaren vermoedelijke overtreders zijn aangesproken en in 2019 een vangactie is gehouden. Er zijn geen processen-verbaal opgemaakt. Vanwege de crisissituatie is aan deze overlast in de afgelopen maanden geen prioriteit gegeven.

Gezondheidsrisico’s

Op de vraag van Krimpens Belang of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan (de overlast van) duiven is geantwoord: “We gaan er vanuit dat er een gezondheidsrisico is voor mensen die in aanraking komen met de duiven of hun uitwerpselen. Duiven dragen soms ziekteverwekkers bij zich, zoals bacterieën, virussen en schimmels. Ook kunnen duiven parasieten bij zich dragen.”

Ombudsman

In 2019 heeft de Ombudsman onderzoek gedaan naar de duivenoverlast in onze gemeente. In dit  jaarverslag heeft zij aangegeven: ““Dit inzicht (dat duivenoverlast niet snel te stoppen is) gekoppeld aan de erkenning van de overlast door en de inspanningen van de gemeente die overlast te stoppen – maakt dat de ombudsman vindt dat de gemeente genoeg doet tegen de overlast van de duiven. Het is helaas gewoon niet mogelijk om snel een einde te maken aan de overlast”.

Doorbraak Krimpens Belang

Afgelopen raadsvergadering heeft het College aan Krimpens Belang bevestigd recent besloten te hebben om te gaan handhaven op het voeren van duiven zodra de capaciteit dit toelaat. “Wij hebben in beginsel niets tegen duiven, echter wel wanneer er gezondheidsrisico’s optreden door een bovennatuurlijk aantal duiven”, aldus Sethi Plaisier van Krimpens Belang. “Het voeren van de duiven blijkt een belangrijke reden voor dit bovennatuurlijk aantal”. Wij zijn dan ook erg blij dat het College recentelijk besloten heeft om te gaan handhaven op het voeren van duiven zodra de capaciteit dit toelaat. Wij zullen dit dossier blijven volgen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio