15.7 C
De Bilt

Borstklopperij Krimpens Belang ongepast, resultaat is er wel

Krimpen aan den IJssel – In een post op hun Facebook pagina liet Krimpens Belang gisteren vol trots weten dat de Regenboogvlag als beloofd op 12 oktober – 1 dag later – alsnog gehesen zal worden door wethouder Coen Derickx (PvdA).

Toonzetting Krimpens Belang

Het is vooral de toonzetting in het bericht die nogal overkomt als borstklopperij. Zo van: “kijk eens wat wij toch allemaal geregeld hebben en voor elkaar hebben gekregen.” Daarbij vergeten ze echter te vertellen dat dit vooral onder druk van oppositiepartijen Stem van Krimpen. Leefbaar Krimpen en vooral ook D66 tot stand is gekomen. Het besluit van Derickx is pas afgelopen week genomen. Dat het besluit is genomen is natuurlijk wel te waarderen, vanwege de ‘zondag spagaat’ waarin de discussie was beland.

Coming Out dag

Op zondag 11 oktober is de internationale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gegeven aan mensen die zich ondanks een andere geaardheid ook welkom mogen voelen op de wereld. Dat deze dag op zondag viel dit jaar, was voor de christelijke partijen blijkbaar onbespreekbaar tijdens de coalitieonderhandelingen. Vandaar dat in het Krimpense akkoord specifiek opgenomen staat dat het hijsen van deze vlag mag, zolang dat maar niet op zondag is.

Vragen om excuses onsmakelijk

Krimpens belang sluit de Facebook post af door aan Leon Houtzager een ‘welgemeend excuus’ te vragen omdat ‘zij’ daadwerkelijk hun motie op het raadhuis hebben uitgevoerd. Hoewel Houtzager zich in zijn eerdere functie als burgerraadslid sterk heeft uitgesproken over dit onderwerp, schijnt Krimpens Belang vergeten te zijn dat hij nu gewoon een burger is en zij hem publiekelijk een lange neus geven. Niet echt netjes.

Reactie Leon Houtzager

Uiteraard hebben wij Leon Houtzager om een reactie op de Facebook post gevraagd en de roep om excuses. Houtzager laat weten: “Ik ben erg blij dat de wethouder eindelijk overstag is en heeft besloten de vlag alsnog bij het gemeentehuis te hijsen. Dit is te danken aan D66, SvK en LK, die de druk op de ketel hebben gehouden. Uiteraard wel dank aan wethouder Derickx voor het uitvoeren van de motie.”

Excuses

Over het aanbieden van excuses zegt Houtzager: “Mijn punt destijds was dat de coalitie geen duidelijkheid gaf of wilde geven of de vlag nu wel of niet uit naam van de gemeente op de officiële plek voor het gemeentehuis zou worden gehesen. Ik zou excuses maken als zij die toezegging alsnog wilden maken in het coalitie akkoord. Dat is niet gebeurt. Het is echt door de druk van de oppositiepartijen dat nu op het laatste moment dit positieve besluit is gevallen. Daar ben ik blij mee. Excuses vind ik hier niet op zijn plaats. Dan hadden zij eerder de moed moeten hebben om duidelijkheid te geven.”

“Ik snap wel waarom Krimpens Belang haar gram wil halen”

Overigens laat Houtzager weten wel te begrijpen waarom Krimpens Belang nu haar gram wil halen met de excuses en dat hij ook wel tegen een stootje kan. “Ik was destijds natuurlijk politiek actief, dus van die kant snap ik het wel. Maar inderdaad ben ik nu gewoon een burger (inmiddels van Rotterdam) en is het niet gebruikelijk dat politici burgers zo openlijk te kijk willen zetten. Het had netter gekund.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio