4.2 C
De Bilt

Laatste raadsvergadering Krimpen met behoudende coalitie

Krimpen aan den IJssel – Donderdagavond 15 maart 2018 was de laatste raadsvergadering van de huidige Krimpense raad met oppositie en coalitiepartijen. Van een laatste raad vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen valt meestal niet veel te verwachten, maar toch waren er een paar opmerkelijke momenten.

Vloekverbod niet opgeheven

Bij de vaststelling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) was een amendement ingediend door de VVD, D66 en Stem van Krimpen, om het nog bestaande vloekverbod op te heffen. In dit verbod wordt alleen gesproken over het vloeken met God’s naam erin. Arjan Neeleman van D66 had in een eerdere commissie vastgesteld, dat dit verbod eigenlijk uitgebreid zou moeten worden naar vloeken tegen personeel van hulpdiensten, BOA’s etc.

Niet in eigen zwaard vallen

Tijdens de raadsvergadering liet Neelemans in reactie op het ingediende amendement echter weten nagedacht te hebben over zijn redenatie en merkte dat hij daarmee dreigde in zijn eigen zwaard te vallen. “Want waar hou je dan op met uitzonderingen te benoemen. Daarnaast is belediging en discriminatie, net zoals de vrijheid van meningsuiting al prima in onze grondwet geregeld”, zo beargumenteerde Neelemans. “Er zijn nog maar 12 gemeenten in Nederland die een vloekverbod in de APV hebben staan.”

Symbolisch handhaven

Toch bleek bij stemming dat naast D66, Stem van Krimpen en VVD, geen van de andere partijen het vloekverbod wilde opheffen. Het blijft dus voorlopig gehandhaafd, ook al is het vooral symbolisch. In de praktijk toepassen zal lastig blijken. Vooral Bert-Jan Ruissen van de SGP vond behoud van het verbod voor zijn achterban van groot belang.

Regenboog Stembusakkoord

Op initiatief van Leon Houtzager, kandidaat raadslid voor de VVD, was er binnen een week een Regenboog Stembus akkoord gerealiseerd. Zaterdag 17 maart zal dit om 11 uur bekrachtigd worden in winkelcentrum De Crimpenhof, op het pleintje voor de viszaak. Hierbij wordt extra aandacht gevraagd voor de bescherming en emancipatie van de LHBTI-groep. Dus lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met intersekse conditie.

Verrassend stapje christelijke partijen

De SGP, Christen Unie, CDA, PvdA en Leefbaar Krimpen dienden een motie ‘Krimpen aan den IJssel Inclusief’ in. Bert-Jan Ruissen (SGP) las deze voor. Hierin werd het bevorderen van inclusiviteit in Krimpen aangemoedigd. Mede, als politieke nalatenschap, uit te spreken en te onderschrijven, dat men iedereen hoort te waarderen in de gemeente. “Ongeacht leeftijd, religie, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, inkomen, politieke voorkeur, visie op de samenleving, gender, talenten of beperkingen.

Toch kritische noot

Door de toevoeging in de motie  “dat inclusie wordt geduid als het volwaardig kunnen meedoen van alle inwoners, zonder daarbij groepen apart te gaan organiseren of verbijzonderen“, konden Stem van Krimpen, VVD en D66 zich niet vinden in deze motie.

Bert Luijendijk van Stem van Krimpen vond de motie vooral een aardig gebaar, maar symbolisch en nietszeggend. Arjan Neeleman van D66 liet Ruissen in duidelijke bewoordingen weten “dat hij zijn groep gelovigen dus wel verbijzonderen wil bij het behoud van het vloekverbod, maar wil voorkomen dat bijvoorbeeld homo’s zich apart mogen uiten in een groepsbijeenkomst.”

Leefbaar Krimpen ziet het gebaar van met name SGP, CU en CDA vooral als een positieve stap de goede kant op. Anthon Timm en Leon Houtzager van de VVD zien het echter als symboliek zonder zeggingskracht.

Waarvan akte!

© Regio Online

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio