9.7 C
De Bilt

Leefbaar Krimpen hekelt Stem van Krimpen rond zondagsopening

Krimpen aan den IJssel – Gemeenteraadslid Bert Luijendijk van Stem van Krimpen heeft zich de woede op de hals gehaald van Leefbaar Krimpen. Dit alles heeft te maken met een ingezonden brief van het raadslid in het Kontakt, editie Lek en IJssel West, van 7 november 2017.

Luijendijk gaat in de brief in op de negatieve beslissing van het College van B&W van de gemeente Krimpen aan den IJssel ten aanzien van de openstelling van de winkels in Krimpen aan den IJssel op 24 december 2017. Leefbaar Krimpen vindt een reactie op de ingezonden brief noodzakelijk. Hierbij plaatsen wij deze reactie.

Reactie:

“Leefbaar Krimpen is al sinds jaar en dag een politieke partij die voor de opening van winkels op zondag is. Leefbaar Krimpen wil dit vanuit de gedachte dat winkeliers zelf moeten kunnen beslissen of zij wel of niet open willen op zondag. Dit moet niet opgelegd worden vanuit de politiek of vanuit het geloof.

Coalitieafspraken respecteren

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 is Leefbaar Krimpen een coalitie aangegaan met de SGP, het CDA en de PvdA. In dat akkoord is afgesproken dat er gedurende de termijn van de coalitie, dus tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, niets zou veranderen aan de openstelling van de winkels. Met andere woorden: de winkels blijven op zondag gesloten. Natuurlijk had Leefbaar Krimpen dit liever anders gezien. Echter: in 2014 was de bereidheid van de winkeliers om open te gaan op zondag dermate laag, dat Leefbaar Krimpen hier geen heikel punt van heeft gemaakt en dus akkoord is gegaan.

Besluit van wethouder en niet de raad

In oktober 2017 is er een vergunningsaanvraag ingediend door 3 supermarkten in Krimpen aan den IJssel om open te mogen gaan op zondag 24 december 2017, de zondag voor Kerst. Een dergelijke aanvraag dient te worden beoordeeld door de betreffende wethouder en het College van B&W. De gemeenteraad heeft hier geen invloed op.

Motie roept wethouder op werk te doen

Op 12 oktober heeft de politieke partij Stem van Krimpen een motie ingediend aangaande deze vergunningsaanvraag. Kort gezegd werd er in deze motie gevraagd aan de wethouder of hij zijn werk wilde doen. De motie werd, met uitzondering van steun van de VVD, afgewezen door de gemeenteraad.

Beschamend gedrag Stem van Krimpen

De hoofdreden van Leefbaar Krimpen om tegen deze motie te stemmen was dat de gemeenteraad niet bevoegd is om te oordelen over een vergunningsaanvraag. Daarnaast vinden wij het uitermate beschamend dat de Stem van Krimpen het blijkbaar nodig vindt om de wethouder aan te sporen om zijn werk goed te doen. Leefbaar Krimpen gaat daar niet in mee.

Leefbaar Krimpen niet aan ketting SGP

Leefbaar Krimpen is een zelfstandige partij. Wij lopen niet aan de ketting van de SGP zoals de Stem van Krimpen beweerd. Wij hebben zeer wel overwogen onze handtekening onder een coalitieakkoord gezet. Een akkoord waar wij volledig achter staan en achter blijven staan. Wij zijn een partij die de dialoog aan gaan in de raadszaal. Face-to-face, elkaar recht in de ogen kijkend.

Geen achterkamertjes

Leefbaar Krimpen is geen partij die zich bediend van achterkamertjes en ongeloofwaardigheid. Dat laten wij liever over aan een partij die alleen maar schreeuwt in de media en gedurende de afgelopen 4 jaar met geen enkele serieuze oplossing is gekomen.

Openheid

Leefbaar Krimpen heeft altijd de openheid gezocht. Zowel op Facebook als in andere media hebben wij steeds onze mening verkondigd omtrent de zondagsopening. Ook in de coalitie hebben wij dit bespreekbaar gemaakt en aangegeven dat wij het coalitieakkoord blijven steunen.

Zondagsopening na verkiezingen

Echter, na de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zullen wij de zondagsopening opnieuw aan de orde stellen. De coalitiepartners hebben hier alle begrip voor en zijn blij met de betrouwbaarheid van Leefbaar Krimpen. Dit tekent het goede vertrouwen in elkaar. Niet voor niets heeft deze coalitie ongelooflijk veel bereikt in de afgelopen regeerperiode. Dat had nooit gekund als er een partij bij had gezeten die alleen maar roept en niets doet.

Respecteren gemaakte afspraken

Natuurlijk vinden wij het jammer dat de winkels niet open mogen op zondag 24 december. Dat hadden wij graag anders gezien. We respecteren echter de gemaakte afspraken en zijn van mening dat de wethouder een gedegen en goed onderbouwde motivatie heeft voor de gemaakte keuze.

Namens bestuur en fractie van Leefbaar Krimpen,
Oscar Suijk
Bestuurslid Leefbaar Krimpen”

 

Bron: Leefbaar Krimpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio