19.2 C
De Bilt

Lichtkunstwerk Levenslicht krijgt blijvende plek op het Raadhuisplein

Krimpen aan den IJssel – Op 4 mei heeft burgemeester Martijn Vroom het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein. Het kunstwerk krijgt hiermee een blijvende plek in Krimpen aan den IJssel. Het Levenslicht is een monument om slachtoffers van de Holocaust te herdenken.

Lichtkunstwerk Levenslicht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Ook mensen uit Krimpen aan den IJssel zijn verraden en weggevoerd. Martijn Vroom: “De verhalen van de Krimpenaren die zijn weggevoerd en vermoord moeten we niet onder stoelen of banken steken. Als gemeente vinden we het belangrijk om een blijvende plek te hebben waar we deze slachtoffers kunnen herdenken. Daarom hebben we met de lichtgevende stenen van het tijdelijke kunstwerk een nieuw lichtkunstwerk laten
maken. Het kunstwerk is geïnspireerd op het tijdelijke kunstwerk.”

Inwoners betrekken bij oorlogsverleden

In januari 2020 lag het lichtkunstwerk Levenslicht tijdelijk bij het Streekmuseum Krimpenerwaard in de tuin. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtkunstwerk ontworpen door Daan Roosegaarde.

6 struikelstenen

Ook liggen er 6 struikelstenen in Krimpen aan den IJssel. Struikelstenen of Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen, die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s. Op de steen staat de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde Krimpense slachtoffers genoemd. Met de struikelstenen en het lichtkunstwerk Levenslicht herdenken we alle oorlogsslachtoffers, generatie op generatie.

Meer informatie staat op www.krimpenaandenijssel.nl/struikelstenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio