7.1 C
De Bilt

Lijsttrekkersdebat Krimpenerwaard

Maandagavond vond het grote lijsttrekkersdebat voor de gemeente Krimpenerwaard plaats in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel. RTV Krimpenerwaard, samen met de griffie van de gemeente organisator van het debat, had de 10 deelnemende partijen de opdracht meegegeven ieder met een stelling te komen en een partij uit te kiezen om daarover mee in debat te gaan. De presentatie was in handen van Ilja Bakker en Frank van Suchtelen.

SGP en CDA ‘bouwen’ naar elkaar toe

Bouwen we één nieuw gemeentehuis of houden we alle vier de huidige gebouwen? Jan Verburg van de SGP verdedigde de stelling dat het behoud van de vier gebouwen hun voorkeur had. Belangrijkste argument hierbij was dat de vier gebouwen enkele jaren geleden voor enkele miljoenen zijn opgeknapt.

Irma Bultman van het CDA liet weten dat twee van die gebouwen nu energielabel F hebben en zouden moeten verduurzaamd naar label C. In de verdere overwegingen zijn gemak en verbetering in dienstverlening ( mede doordat de lijnen tussen ambtenaren veel korter zijn) voor mevrouw Bultman reden om vooralsnog één nieuw gemeentehuis als beste optie te zien. Jan Verburg kon zich ook vinden in twee gebouwen, of zelfs één gebouw, maar dan alleen als daar voldoende draagvlak voor is. Hiermee kwamen beiden partijen toch dicht bij elkaar.

Debat Pro Krimpenerwaard en VGBK over de bestuurscultuur

Namens Pro Krimpenerwaard stelde Ad Struijs de huidige coalitie en oppositie structuur aan de kaak en pleitte voor een raadsbrede coalitie op hoofdpunten. Hierdoor worden alle inwoners vertegenwoordigd en niet alleen het deel waarvan partijen in de coalitie zitten. Pascal van der Hek van de VGBK gaf aan in de deze nieuwe bestuurscultuur geen toekomst te zien. Zoals het nu werkt lijkt hem prima en biedt voldoende ruimte om in de raad besluiten te bespreken.

Het debat werd feller toen Ad Struijs het voorstel voor dorpsraden op tafel legde. Van der Hek vindt dat college en partijen prima zelf de kernen in kunnen en inwoners bereiken. Struijs vindt juist dat ieder dorp een eigen dorpsraad zou moeten kunnen hebben. Van der Hek werd fel over de haalbaarheid van dit plan, dat hij ogenschijnlijk ondoordacht vond.

Frank van Suchtelen gaf na afloop aan partijen het niet eens zullen worden, maar dat er in ieder geval iets te kiezen valt.

Leefbaar Krimpenerwaard en D66 over bereikbaarheid en openbaar vervoer

Jeffrey Groen ging namens nieuwkomer Leefbaar Krimpenerwaard het debat aan met Bert Bening van D66 over de mobiliteit, of eigenlijk het gebrek daaraan. Leefbaar wil inzetten op een aantal P&R’s die met shuttlebusjes vanuit alle kernen bereikt worden en van daaruit de directe verbinding naar Gouda, Capelse Brug en Utrecht kunnen kiezen. Zelfs een kabelbaan om bijvoorbeeld de Algera-corridor te ontlasten ziet Leefbaar als mogelijke verbetering.

Bert Bening stond hier namens D66 zeer positief tegenover, maar zag het probleem vooral in de financiering hiervan. Hij gaf aan dat er al vaak gelobbyd is bij de provincie voor verbetering op het punt van mobiliteit en dat het geld er niet lijkt te komen. Volgens Groen is dat een kwestie van vaker voor de deur gaan liggen bij de provincie en net zo vaak aanbellen tot je gehoord wordt. Leefbaar vond vooral sympathie bij de debatleidster Ilja Bakker voor het plan om openbaar vervoer niet alleen voor studenten, maar ook voor middelbare scholieren en leerlingen in het basisonderwijs gratis te maken in de Krimpenerwaard.

PvdA/GroenLinks ziet niets in marktwerking van de VVD

Sandro Kovačić van PvdA/GroenLinks ging met Pascal Zuijderwijk van de VVD in debat over meer regie van de lokale overheid bij de uitdagingen van nu. Kovačić gaf aan dat er bij het grondbeleid voor de ontwikkeling van de Krimpenerwaard, met name op het gebied van woningbouw, er niet meer vertrouwd moet worden op de marktwerking. Meer de regie in eigen hand nemen om echt betaalbare woningen te realiseren voor jongeren en starters.

Pascal Zuijderwijk gaf in het debat aan dat best gekeken kan worden naar meer betrokkenheid van de gemeente, maar dat juist de projectontwikkelaars niet zomaar terzijde geschoven kunnen worden. Die bezitten veel grond en kunnen woningen realiseren. Grond in beheer van de gemeente is bij andere gemeenten volgen de VVD slecht bevallen en heeft soms tot de status van artikel 12 gemeente geleid. De woningmarkt kent volgens hem hiervoor teveel pieken en dalen om daar als gemeente risico’s in te nemen.

ChristenUnie en Lokaal op 1 over vluchtelingen op alle fronten eens

Ton van Dorp trad namens de ChristenUnie naar voren over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Hij was erg benieuwd hoe zijn opponent Johan Slöetjes van Lokaal op 1 hier eigenlijk over dacht. Eigenlijk werd dit niet een echt debat, hoewel er een klein puntje van discussie ontstond wat er zou moeten gebeuren als noodopvang, blijvende opvang wordt.

D66 en SGP kijken anders aan tegen cultuur als lijm voor de samenleving

Namens D66 stelde Bert Bening dat cultuur de lijm is van de samenleving, met alle verenigingen en clubs waar mensen bij elkaar komen. Maar ook voor musea, cultuurhuizen en theater. SGP voorman Jan Verburg miste hierbij vooral het wij-gevoel en vond de subsidieregelingen nu te smal, waarmee hij leek te doelen dat kerken bijvoorbeeld geen subsidie krijgen, maar hun eigen broek ophouden.

Bening gaf in het debat aan dat religie niet gesubsidieerd moet worden, maar natuurlijk wel de ruimte moet krijgen. Verburg ziet eigenlijk weinig heil in verenigingen die afhankelijk zijn van subsidie. De eigen broek ophouden speelde hier ook als hoofdargument. Bening wees erop dat er ook veel mensen in de Krimpenerwaard zijn die dan niet meer de kans krijgen op bij elkaar te komen op een vereniging of club en dat die lijm er altijd moet blijven.

VVD en Pro Krimpenerwaard over de (te) snelle energietransitie

Pascal Zuijderwijk ziet namens de VVD veel economisch voordeel in de energietransitie. Zonnepanelen, windmolens, verduurzaming. Allemaal zaken die daar in passen en goed kunnen zijn voor de economie. De VVD vindt echter dat het allemaal te snel gaat en dat er voor sommige zaken gewacht moet worden op de technologische ontwikkelingen.

Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard gaat het allemaal juist niet snel genoeg en verweet de VVD in het debat weer op de rem te trappen. Zijn partij wil geen weilanden vol zonnepanelen of grote windmolens. Eerst alle daken voorzien zonnepanelen en inzetten op hybride warmtepompen. Zuijderwijk drong aan om de technologie eerst de kans te geven zich te ontwikkelen.

Dienstverlening via servicepunten: CDA krijgt ChristenUnie niet mee

Irma Bultman hield namens het CDA een pleidooi de afstand tussen inwoners en overheid te willen verkleinen door servicepunten in de grotere kernen van de Krimpenerwaard, om mensen in hun directe omgeving te kunnen helpen met vraagstukken of problemen.

Ton van Dorp van de ChristenUnie zei dat de afstand met de inwoners niet perse in kilometers verkleint hoeft te worden, maar vooral de houding en de kennis van ambtenaren zou moeten verbeteren en pleitte hij voor een wethouder voor iedere kern.

Lokaal op 1 en PvdA/GroenLinks over zuinig zijn op de boeren

Johan Slöetjes sprak poneerde namens Lokaal op 1 dat we zuinig moeten zijn op de boeren. Geen zonneweilanden en grote windmolens, maar makkelijker maken alternatieve zaken als camping of boerderijwinkel te beginnen als bijverdienste.

Sandor Kovačić gaf aan dat er zuinig moet worden omgegaan met zowel de boer als de natuur. Boeren helpen in het verbreden van hun verdienmogelijkheden zag hij daarbij als belangrijk hulpmiddel. De boeren meer inkomensstromen aan kunnen bieden blijkt iets dat beide partijen voorstaan, maar PvdA/GroenLinks ziet niet in ongebreidelde groei van (bestaande) boerenbedrijven.

VGBK wil Leefbaar Krimpenerwaard vooral de les lezen

Voor dit laatste debat had Pascal van der Hek voor VGBK niet zozeer een stelling, maar een specifieke mening over Leefbaar Krimpenerwaard neergelegd voor het debat. Hierin werd vooral ogenschijnlijk onhaalbare plannen genoemd. Van der Hek ging er tegen Leefbaar Krimpenerwaard met gestrekt been in om de plannen als reeds uitgevoerd, onrealistisch en niet haalbaar weg te zetten. Helaas bracht Van der Hek alleen kritiek en geen eigen oplossingen.

Jeffrey Groen van Leefbaar Krimpenerwaard had een pittige uitdaging, maar pareerde met op te merken dat in de coalitieperiode van VGBK er in de laatste jaren slechts 500 woningen waren bijgekomen, jongeren moesten vertrekken uit de Krimpenerwaard en dat de misdaadcijfers sinds 2018 enorm gestegen zijn tijdens het bewind van de VGBK.

Ilja Bakker vatte het samen als een keuze tussen het huidige beleid met realisme of een nieuw beleid met ambitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio