13.8 C
De Bilt

Lokale lasten voor Krimpenaren rijzen de pan uit

Krimpen aan den IJssel – Leefbaar Krimpen is verbijsterd over de flinke stijging van de lokale lasten van de gemeente. De afgelopen jaren zien inwoners van Krimpen aan den IJssel deze lasten stijgen. Uit de begroting 2022 blijkt dat het college ook voor volgend jaar weer een stijging voorstelt. Wat de Leefbaren betreft is de maat vol, zeker omdat het college nu geld over heeft en feest aan het vieren is. Krimpenaren betalen nog steeds een forse rekening.

Krimpen is het duurste jongetje van de regio

“Leefbaar Krimpen ziet de stijging van de lokale gemeentelijke lasten met lede ogen aan. Als je een vergelijking maakt met onze omliggende gemeenten dan zijn wij verbijsterd over de grote verschillen. Zo betaalt een huishouden in Capelle ruim euro 300 minder dan in Krimpen”, zo laat raadslid Oscar Suijk weten.

“Een gemiddeld huishouden in Krimpen betaalt meer dan 1.050 euro per jaar, terwijl mensen in Capelle aan den IJssel slechts 713 euro betalen en bij de buren van gemeente Krimpenerwaard 847 euro. De gemeente Krimpen aan den IJssel staat inmiddels op plaats 35 van de zogenaamde Coelo-lijst. En dat is geen ereplaats want Krimpen aan den IJssel behoort daarmee tot de top van de duurste gemeenten in Nederland!”, aldus Oscar Suijk.

Krimpense college gepikeerd over vragen

“In een reactie op vragen van Leefbaar Krimpen en de pers reageert het Krimpense College nogal gepikeerd”, volgens Suijk. “Als verdediging voor dit forse prijsverschil voert het college aan dat het voorzieningenniveau in Krimpen aan den IJssel hoger is dan in de naast gelegen gemeenten.”

“Dat is een wel heel gemakkelijk antwoord van wethouder financiën Wubbo Tempel (CDA). Capelle aan den IJssel heeft dit jaar een spiksplinternieuw zwembad geopend, er is een prachtig theater en alle inwoners boven 67 jaar hebben gratis openbaar vervoer. Hetzelfde voorzieningenpakket is in Krimpen echt fors minder!”, laat Suijk weten. “In Capelle aan den IJssel worden de lokale lasten in 2022 bevroren. Daar komt het geld van Eneco dus wel bij de inwoners terecht.”

Bevries de lokale lasten

“De constant stijgende vaste lasten baren ons zorgen: inwoners krijgen niet alleen een dikke rekening van het Krimpens College, maar de stijgende energiekosten en inflatie komen er ook nog bij! Wij zeggen nu: ‘pas op de plaats!’. De fractie van Leefbaar zal tijdens de begrotingsbehandeling een amendement indienen om de lokale lasten voor 2022 te bevriezen op het niveau van 2021. ‘Deze coalitie heeft de hele Eneco pot van 27 miljoen leeggemaakt en zijn in jubelstemming. Tegelijkertijd zien de inwoners hier niets van terug en krijgen via de lokale lasten de rekening gepresenteerd. Leefbaar wil met het bevriezen van de lokale lasten paal en perk stellen”, besluit Oscar Suijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio