15 C
De Bilt

Maatwerkwonen in de Krimpenerwaard: denk mee over mogelijke locaties

Maatwerkwonen biedt een allerlaatste woonoplossing voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard, die niet in hun huidige omgeving kunnen blijven wonen. Deze inwoners van onze gemeente hebben het niet getroffen in het leven: ze groeiden op in een onveilige omgeving en zijn van jongs af aan blootgesteld aan bijvoorbeeld verslaving en mishandeling. Ze hebben zoveel meegemaakt, dat ze geen kansrijk bestaan konden opbouwen. Het is voor hen niet mogelijk om in een woning in een normale sociale omgeving te verblijven. Ook voor deze inwoners hebben wij als gemeente een zorgplicht en moeten wij verantwoordelijkheid nemen om hen een geschikte woonplek te bieden.

Waarom Maatwerkwonen?

Er valt op veel terreinen winst te behalen door deze inwoners een geschikte woning op een passende plek te bieden met Maatwerkwonen. Door hen in een prikkelarme omgeving in maatwerkwoningen te huisvesten, creëren we een menswaardig bestaan. Op deze plek vinden ze rust, waardoor ze beter in staat zijn richting te geven aan hun leven. Hierdoor verdwijnt ook de overlast die zij veroorzaken in hun omgeving. Van deze woonoplossing zijn in ons land al goede voorbeelden, zoals Vennootsweg in Alphen aan den Rijn, Skaeve Huse in Rotterdam en Merwedehuusjes in Dordrecht.

Waar moet een locatie aan voldoen?

Het vinden van een passende plek voor maatwerkwoningen is een uitdaging. Daarom heeft de gemeenteraad een aantal criteria vastgesteld waaraan een locatie moet voldoen. Deze criteria zijn bedoeld om richting te geven aan het vinden van mogelijke locaties. De criteria zijn niet in beton gegoten: er kan beperkt van worden afgeweken. We zoeken locaties waar 2 tot 6 eenpersoonsunits, los van elkaar, geplaatst kunnen worden. Daarnaast komt er een unit voor een beheerder van de locatie. De maatwerkwoningen zijn ongeveer 25m2 per stuk. Een beperkte buitenruimte is wenselijk.

Hoe kunt u meedenken?

U kunt uw suggesties voor mogelijke locaties tot uiterlijk 11 september mailen naar: maatwerkwonen@krimpenerwaard.nl. Vermeld graag zo specifiek mogelijk het betreffende adres of de locatie. U kunt ook eventueel een afbeelding van uw locatiesuggestie toevoegen. Houd daarbij rekening met de op onze website genoemde criteria. U kunt ook het digitale formulier(externe link) gebruiken. Mocht u geen toegang tot internet en/of geen e-mail hebben, dan kunt u ook bellen naar telefoonnummer 14 0182. Wij danken u bij voorbaat voor het meedenken.

Wat gebeurt er met uw suggesties?

De gemeente huurt een onafhankelijk extern onderzoeksbureau in, om een professioneel en gedegen onderzoek uit te voeren naar een geschikte locatie voor Maatwerkwonen. Alle locatiesuggesties die inwoners tot en met 11 september inbrengen, nemen zij mee in hun onderzoek. Naar verwachting zal het onderzoek in het eerste kwartaal van 2024 klaar zijn. Vervolgens zal door de gemeenteraad een besluit worden genomen, op basis van de uitkomsten van het onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio