13.6 C
De Bilt

Menstruatiearmoede in Krimpen aangepakt door gemeenteraad

De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel neemt menstruatiearmoede bloedserieus en maakt met ingang van 2023 structureel € 15.000,- beschikbaar. Er komen 4 uitgiftepunten, waar de producten vrij toegankelijk zijn. Zonder dat er om gevraagd hoeft te worden kan iedereen die dat nodig heeft producten meenemen.

Motie Stem van Krimpen unaniem aangenomen

De hele gemeenteraad stemde unaniem voor de motie van de Stem van Krimpen ‘Bloedserieus’ om in Krimpen aan den IJssel de menstruatiearmoede aan te pakken. Margot Wekker, raadslid voor Stem van Krimpen: ‘We willen dat iedereen erbij hoort en dat iedereen mee kan doen in onze gemeente. Tegelijk weten we dat schaamte, ongemak en geldgebrek rondom menstruatie kan leiden tot schooluitval, het missen van werk en gezondheidsproblemen. Daar komt nu gelukkig verandering in.’

Menstruatiearmoede

Het college gaat over de uitvoering van de motie. Er is contact met scholen en netwerkpartners om aandacht te vragen voor menstruatiearmoede. Volgend jaar zal bij de evaluatie van het actieprogramma armoede en schulden 2021 – 2024 ook de aanpak van menstruatiearmoede geëvalueerd worden. Het armoedefonds heeft aangegeven dat ze bij het inrichten van de uitgiftepunten zorgen dat de producten vrij toegankelijk zijn. Daarnaast maken zij met posters op de locatie duidelijk dat iedereen die dat nodig heeft de producten mee mag nemen. Zij benadrukken daarbij het belang van verschillende soorten openbare locaties (zoals een raadhuis, gezondheidscentrum of bibliotheek), zodat de hele doelgroep bereikt kan worden.

‘Goed nieuws! Hiermee zijn we weer een stap dichter bij om iedereen, echt iedereen erbij te laten horen en dat iedereen mee kan doen tijdens school, werk en vrije tijd,’ besluit Margot Wekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio