-2.1 C
De Bilt

Minderheid coalitie Krimpenerwaard na opstappen wethouder en Lokaal op 1

Krimpenerwaard zit plotseling met een minderheidscoalitie. Raads- en commissieleden zijn door de griffie per mail geïnformeerd met de mededeling dat wethouder Hofman-Verwoert na advies van eigen bestuur en fractie van Lokaal op 1 haar ontslag als wethouder ingediend heeft. Daarnaast zijn raads- en commissieleden door een bericht op de website van RTV Krimpenerwaard geïnformeerd dat de fractie van Lokaal op 1 met onmiddellijke ingang heeft besloten om afscheid van de coalitie te nemen.

Wrange dankbetuiging

De coalitiepartijen betreuren maar respecteren beide besluiten en bedanken wethouder Hofman-Verwoert en de fractie van Lokaal op 1 voor de goede samenwerking. Het zijn standaard woorden met maar weinig inhoud, want de coalitie valt niet voor niets uit elkaar. Het opstappen van een wethouder en een coalitiepartij is nooit een goed teken natuurlijk.

Coalitie wil door met minderheid

De resterende coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard hebben aangegeven door te willen gaan met een minderheid. Zij willen op basis van de inhoud op zoek gaan naar meerderheden bij andere partijen, nu de fractie van Lokaal op 1 het besluit genomen heeft om uit de coalitie te stappen. In hoeverre dit werkbaar blijft moet nog bezien worden.

Fusiegemeente met teveel kernen

Sinds 2015 is de fusiegemeente Krimpenerwaard een feit. Hierin zijn 11 dorpskernen bij elkaar gebracht Lokaal op 1 kwam voort uit de omgeving van Krimpen aan de Lek, terwijl Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard is voortgekomen uit partijen van Nederlek, Vlist en Bergambacht. Pro Krimpenerwaard komt voort uit een lokale Schoonhovense partij.

Afvoerputje

Er zijn in de Krimpenerwaard dorpskernen die zich een beetje het afvoerputje voelen, door gebrek aan politieke betrokkenheid, achterstallig onderhoud aan wegen, riolering en groen. Berkenwoude en Ouderkerk aan den IJssel zijn hier goede voorbeelden van. De figuurlijke, maar ook letterlijke afstand met de gemeente voelt voor veel inwoners groot. Of dit politiek ook opgepakt gaat worden is nog de vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio