5 C
De Bilt

Minicontainer voor oud papier en karton in de hele gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard gaat in 2022 in de laagbouw het oud papier en karton (OPK) in alle kernen inzamelen met minicontainers. In zes kernen is de ‘blauwe container’ overigens al een begrip. De minicontainer voor OPK is donkergrijs met een blauw deksel en heeft een inhoud van 240 liter. De invoering van de OPK-container heeft geen gevolgen voor de afvalstoffenheffing en voor het aanbieden van OPK betalen de inwoners geen extra kosten.

Invoering minicontainer oud papier en karton

Tot de invoering van de minicontainer voor oud papier en karton is besloten, omdat de gemeente geen los papier en karton meer op straat wil. Dat zorgde voor zwerfvuil. Daarnaast blijkt de container bij te dragen aan het beter scheiden van afval en is de kwaliteit van het OPK ook beter omdat het niet meer nat wordt. De ervaring met de blauwe container in de zes kernen waar deze al wordt gebruikt, zijn bovendien goed. Dat bleek uit het burgerpanel dat de gemeente begin dit jaar heeft ingezet.

Laagbouw

Alle inwoners van laagbouwwoningen in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Schoonhoven krijgen in het eerste kwartaal van 2022 een minicontainer OPK geleverd. Zij ontvangen ruim van tevoren een brief met alle informatie. Inwoners van Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist hebben al een minicontainer voor oud papier en karton. Zij kunnen de huidige minicontainer gewoon blijven gebruiken.

Hoogbouw

Voor inwoners van hoogbouwwoningen en inwoners van laagbouwwoningen die nu gebruik maken van een verzamelcontainer voor GFT- en restafval, wordt nog bekeken hoe zij OPK kunnen gaan aanbieden in de toekomst. Vooralsnog verandert er voor hen niks.

Inzameldagen

De minicontainers voor oud papier en karton worden één keer per maand geleegd. Inwoners kunnen de inzameldagen bekijken op de digitale afvalkalender van inzamelaar Cyclus (www.cyclusnv.nl/afvalkalender). Ook kunnen zij de Cyclus afvalapp op hun mobiele telefoon downloaden. Daar kunnen zij dan instellen dat ze een melding krijgen wanneer het OPK wordt opgehaald.

Ruimte in tuin of schuur

De gemeente Krimpenerwaard realiseert zich dat een extra minicontainer voor oud papier en karton ruimte inneemt in de tuin of schuur. Toch krijgen alle huishoudens een OPK-minicontainer geleverd. Mochten zij na een paar maanden besluiten er geen gebruik van te willen maken, dan kunnen ze hem weer inleveren. Deze inwoners moeten hun OPK dan wel naar een brenglocatie of de Milieustraat in Bergambacht of Lopik brengen.

Brenglocaties die blijven

 • St. Kamp Uit, Krimpen a/d Lek
 • Samenwerking: VV Lekkerkerk en Prot. Gemeente Lekkerkerk, Lekkerkerk
 • Scouting Christiaan de Wet, Ouderkerk a/d IJssel
 • Hersteld Hervormde Kerk, Ouderkerk a/d IJssel (in sw. met Gouderak)
 • Milieustraat, Bergambacht

Huis-aan-huis inzameling Schoonhoven stopt

De vrijwillige huis-aan-huis inzameling door vrijwilligers van Atletiek Avantri en VV Schoonhoven stopt. Zij zijn in overleg met de gemeente voor één brenglocatie in Schoonhoven. De huis-aan-huis inzameling wordt daar door Cyclus overgenomen met professionele beladers.

Inzameling door vrijwilligers

Met de inzameling van OPK met minicontainers verandert er in principe niets voor de vrijwilligersorganisaties die huis-aan-huis inzamelen. Zij kunnen gewoon blijven inzamelen. De wijze van vergoeden wijzigt wel. De twaalf oude regelingen die er waren worden vervangen door één regeling voor alle vrijwilligersorganisaties met dezelfde voorwaarden. De harmonisatie is een langdurig en zorgvuldig proces geweest tussen gemeente en vrijwilligersorganisaties en heeft geleid tot een aanvaardbare regeling voor alle verenigingen.

Meer informatie

Meer informatie over de levering van de minicontainers OPK en het gebruik ervan, ontvangen de inwoners in het eerste kwartaal van 2022.

3 REACTIES

 1. wat gaat er met het geld gebeuren wat het oud papier opbrengt
  In Ouderkerk a/d Ijssel wordt dit netjes opgehaald door de Scouting Christiaan de Wet en die verdienen daar wat aan en daar onderhouden zich een beetje mee

  • Voor zover is op te maken uit het persbericht van de gemeente, blijft ook de Scouting zelf gewoon papier inzamelen en kan papier bij hun brenglocatie afgeleverd worden. De papier en karton containers worden als aanvulling aangeboden, maar niet verplicht indien dit lastig wordt. De containers zijn bedoeld om meer oud-papier en karton in te zamelen. Met de huidige inzamelaars zijn nieuwe afspraken gemaakt (red.)

 2. beste meneer van den Bosch
  Waarom wordt het niet zo gedaan dat het ophalen door 1 partij wordt gedaan hier in Ouderkerk a/d Ijssel is dat de Scouting die daar goed werk mee doet
  Maar nu gaat het de gemeente het doen nu krijgen we dadelijk 2 partijen die het op gaan halen dat is gewoon niet leuk op zijn netjes gezegd
  Laat de Scouting de leiding nemen bij het ophalen met de blauwe bakken en dat ze het geld van de opbrengt voor hun is
  Het lijkt wel een concurrentie slag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio