5.3 C
De Bilt

Misverstanden over nieuw gemeentehuis Krimpenerwaard: juist goedkoper dan huidige gebouwen

Krimpenerwaard – Gisterenavond debatteerde de oordeelsvormende raadscommissie onder andere over het nieuw te bouwen gemeentehuis. Het krediet dat hiervoor gevraagd wordt is 32 miljoen euro. Uit de vragen van commissieleden en de antwoorden van het college, bleek dat rondom de investering en bouw van het nieuwe gemeentehuis toch nog wat misvattingen bestonden.

Nieuw gemeentehuis goedkoper en geen voorrang

Vanwege gestegen kosten moest het budget verhoogd worden. Mede hierdoor was er met name bij inwoners een beeld ontstaan van een ‘mooi nieuw en duur gemeentehuis voor de gemeente zelf en inwoners moeten wachten op woningen’. Het is een beeld dat volgens het college onterecht is.

Zo liet wethouder Van der Hek weten dat de bouw van een nieuw gemeentehuis juist 132.000 euro per jaar goedkoper is, dan het behoud en verduurzamen van de huidige 4 gebouwen. Deze vier gebouwen moeten voor 2030 verduurzaamd worden naar label C en dan voor 2050 weer naar label A. In één keer nieuwbouw naar label A is gewoon goedkoper, naast alle andere voordelen die het oplevert, vooral ook voor de inwoners.

Hoe zit het dan met woningbouw?

Vooral PvdA-GroenLinks zien de bouw van een gemeentehuis niet als prioriteit en verwijzen bijvoorbeeld naar de bouw van betaalbare woningen. Wethouder Boere wilde graag het beeld wegnemen dat door de plannen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, nu opeens alle andere plannen niet meer door zouden gaan. ‘Integendeel. Wij blijven vol inzetten op nieuwe woningbouw, naast de bouw van een nieuwe plek voor de gemeente. Zo zullen ook de oude locaties waar de gemeente nu zit ontwikkeld worden voor woningbouw. Vooral ook in de sociale huursector’, zo liet de wethouder weten.

Veerweg zit sommigen nog in de weg

Het plan van de gemeente om met de provincie in overleg te zijn voor de overname van de Veerweg in Bergambacht riep ook vragen op. De Veerweeg is een klein stukje provinciale weg naar de veerpont van Bergambacht. Door omwonenden wordt al lang om maatregelen gevraagd de verkeersveiligheid te verbeteren. De SGP was van mening dat het overnemen van de weg gedaan zou worden vanwege de bouw van een nieuw gemeentehuis.

Het overleg over het overnemen van de Veerweg was echter al eerder in gang gezet. Het betreft een niet doorgaand stukje provinciale weg, waar de gemeente eenmaal in eigenbeheer snelheids- en andere verkeersmaatregelen kan nemen om de veiligheid te vergroten. ‘Het traject van de overname van de Veerweg staat dus helemaal los van de mogelijke komst van een nieuw gemeentehuis’, zo maakte het college nog eens duidelijk.

Van uitstel komt… kostenverhoging

Hoewel een enkele partij het besluit voor het budget nog uit wil stellen, zijn andere partijen, net zoals het college, overtuigd dat verder uitstellen uiteindelijk de kosten alleen maar op zal drijven. ‘De kans dat in de tussentijd de bouwkosten zullen stijgen is reëel’, zo liet ook de heer Tom van de ChristenUnie weten.

Op 14 maart zal in de raadsvergadering een besluit worden genomen om het budget wel of niet goed te keuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio