7.4 C
De Bilt

Motie Stem van Krimpen voor een gendersensitieve aanpak geweld

‘STOP GEWELD TEGEN VROUWEN EN MEISJES’, is de motie die Stem van Krimpen voornemens is om in te dienen tijdens de gemeenteraadsvergadering morgen 10 december, de Internationale dag van de Mensenrechten. De motie vraagt de raad zich uit te spreken dat de aanpak om dit geweld te stoppen prioriteit is. Het college wordt verzocht om specifieke aandacht en om een themabijeenkomst voor inwoners te organiseren met inbreng van professionals.

Gender sensitieve aanpak

De overheid heeft de wettelijke taak huiselijk geweld aan te pakken. In 9 van de 10 gevallen gaat het om geweld tegen vrouwen en daarom pleit Stem van Krimpen voor een gendersensitieve aanpak.
“Door dit grote maatschappelijke probleem genderneutraal aan te pakken zijn veel beleidsmakers en hulpverleners het probleem gaan beschouwen als iets wat iedereen in gelijke mate kan overkomen. Daar moet nodig verandering in komen,” zegt Margot Wekker, raadslid voor Stem van Krimpen.

VN-comité

Het VN-comité voor vrouwenrechten heeft de Nederlandse overheid meermaals hiervoor op de vingers getikt: ‘Deskundigen roepen op tot de invoering van een sterk genderperspectief.’  De noodzaak van een gendersensitieve aanpak van partnergeweld komt voort uit de problematiek zelf, maar ook uit internationale verdragen die door Nederland zijn ondertekend. Zo wordt in het Verdrag van Istanbul benadrukt dat om op een systematische en gerichte wijze geweld tegen vrouwen tegen te gaan, een gendersensitieve aanpak van geweld tegen vrouwen noodzakelijk is.

Schokkende cijfers

De cijfers zijn schokkend: Bijna de helft, bijna 50% van alle vrouwen in Nederland ervaart in haar leven lichamelijk, seksueel en/of psychisch geweld. In Krimpen aan den IJssel gaat het om duizenden vrouwen.
“Als je niet duidelijk hebt wie de belangrijkste slachtoffers zijn, zie je het probleem niet helder en verliezen we uit het oog welke specifieke aanpak en hulp het beste voor hen is. Het is allemaal onvoorstelbaar en zo schrijnend. En het meest schrijnend vind ik dat al jaren bekend is wat er moet veranderen in de aanpak,” aldus Margot Wekker.

Stem voor slachtoffers

Onder het mom van inclusie – iedereen is gelijk en iedereen moet hetzelfde behandeld worden – wordt gestuurd op genderneutraal beleid. Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan en voortduren van geweld achter de voordeur te maken heeft met gender gerelateerde factoren: machtsverschillen en stereotype rolverwachtingen tussen mannen en vrouwen. “Onze motie roept op om juist hier eindelijk aandacht aan te besteden. We vragen absoluut niet om de aandacht alleen op vrouwen en meisjes te richten.”

Binnen het huidige beleid is voldoende ruimte voor gendersensitiviteit, maar in de praktijk is hier geen sturing op. “Als raad kunnen we met het aannemen van de motie het college hier op sturen. Hard nodig: Niets doen is geen optie” besluit Margot Wekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio