21.5 C
De Bilt

Niet zwemmen in Surfplas door Blauwalg

Krimpenerwaard – Gisteren werd bekend gemaakt door de Omgevingsdienst Midden Holland dat Er Blauwalg in de Surfplas bij Krimpen aan de Lek is aangetroffen. Hierdoor is een negatief zwemadvies voor het water afgegeven.

Blauwalg is geen alg

Het klinkt misschien verwarrend, maar eigenlijk is blauwalg helemaal geen alg, maar een bacterie. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zegt hierover: “Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn. Het kan ook zijn dat het water een troebele blauwgroene kleur heeft.”

Welke klachten kun je van blauwalg krijgen?

Irritaties aan hun huid en ogen ontstaan vaak binnen 12 uur. Ook kun je last krijgen van gezwollen lippen, koorts, maag- en darmklachten, (overgeven, diarree), of hoofdpijn. Het kan best 5 dagen duren voordat de klachten weer verdwijnen.

Toch zijn er ook soorten blauwalg die een stuk giftiger zijn en tot ademhalingsproblemen en zelfs verlammingsverschijnselen kunnen lijden.

Grote opknapbeurt Surfplas geen garantie voor water zonder blauwalg

In 2018 heet de Groenalliantie, die het gebied Krimpenerhout waar de surfplas zich bevind, voor een aanzienlijkbedrag laten opknappen. Juist om de kwaliteit van het zwemwater verder te verbeteren en blauwalg te voorkomen. Ondanks alle destijds genomen maatregelen, liet de Groenalliantie toen al weten dat er daarmee geen garantie kon worden gegeven op het wegblijven van blauwalg.

Hoe verleidelijk het zwemmen ook is met dit warme weer, blijft het zwemadvies tocht negatief. Overigens kan ook uw hond ziek worden van blauwalg, dus let daar ook op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio