21.2 C
De Bilt

Nieuw eerlijk taxibedrijf van start in Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – Marco van der Horst (51) uit Krimpen aan den IJssel werkt al 30 jaar in het personenvervoer in Rotterdam. Momenteel zit hij in het bestuur van een groot taxibedrijf in Rotterdam.  Het bedrijf wil in de Krimpenerwaard in de behoefte van eerlijke taxi’s voorzien.

Eerder heeft hij in de Krimpenerwaard Taxi Concreet voor de  ouderen opgezet. Deze stopte en hiervoor in de plaats is met der tijd de Belbus gekomen. Deze rijdt voor ouderen en mensen met een beperking in de Krimpenerwaard.

In Coronatijd was het voor de taxi’s erg lastig en hoopte de chauffeurs na deze periode wel weer meer werk te hebben. Maar in de tijd van Corona zijn veel chauffeurs ander werk gaan doen, waardoor een tekort aan chauffeurs is ontstaan. De taxiwereld is daardoor erg veranderd.

Hoge bedragen voor taxivervoer

Marco heeft zelf twee jaar een ziek kind naar school gebracht, omdat er binnen de Krimpenerwaard geen taxi voor het kind gevonden kon worden. Daardoor kreeg hij meer contacten met mensen die op zoek waren naar een (eerlijke) taxi. Er blijkt een nood te zijn aan goed taxivervoer binnen en van en naar de Krimpenerwaard. En vooral betaalbaar taxivervoer.

Het blijkt dat veel taxichauffeurs hoge bedragen vragen om bijvoorbeeld van Rotterdam naar de Krimpenerwaard te rijden. Veel mensen weten niet dat er prijzen zijn vastgesteld door de regering en de taxi op de meter moet rijden. Maar zodra een chauffeur onderhandeld en er wordt een bedrag van €150,- afgesproken voor de rit die normaal €65,- zou kosten, is dat een afspraak tussen chauffeur en klant en mag de taxichauffeur dat doen.

Niet goed voor het beroep chauffeur

“Dit is niet goed voor het beroep van chauffeur, maar ook niet voor de mensen die vanuit de Krimpenerwaard ergens heen willen gaan. Het zij naar een vliegveld, of ergens naar een restaurant, maar bijvoorbeeld ook familiebezoek. Dan denkt men wel met de eigen auto te moeten gaan, omdat niemand ze voor een eerlijke prijs ergens naartoe, of naar huis wil brengen”, verteld Marco.

Nadat hij al deze klachten over taxivervoer heeft gehoord en hijzelf ongeveer in de Krimpenerwaard woont, wilde hij kijken wat de behoefte is aan een eerlijk taxibedrijf in de Krimpenerwaard en is daarom een Facebookpagina gestart om te kijken wat voor reacties hij daar op krijgt. Geïnteresseerden kunnen de pagina liken of volgen, zodat ze op de hoogte blijven van eventuele acties die Marco op wil zetten. Zoals bijvoorbeeld korting op een rit naar het vliegveld in vakantietijd. Via de Facebookpagina kan er contact worden opgenomen met Marco van der Horst.

Een wet voor taxibedrijf

Er is een wet in Nederland die zegt dat een taxi op de meter moet rijden. Wanneer een chauffeur €150,- voor een ritje Krimpenerwaard vraagt, is dit niet conform de wetgeving. Alleen wanneer hij met de klant een afspraak maakt voor dat bedrag en de klant gaat ermee akkoord, dan mag dat.

Helaas weet niet iedereen die af en toe gebruik maakt van een taxi, wat de regelgeving is qua taxivervoer. Al zijn de gegevens en bedragen op internet te vinden voor een taxibedrijf.

Het taxibedrijf van Marco heeft 150 taxi’s. De taxi’s hebben allemaal een Nederlands en Rotterdams keurmerk.  Dit taxibedrijf rijdt in Rotterdam bijna als enige op de meter. Daardoor kan zijn taxibedrijf niet aan de vele aanvragen voldoen die er zijn in Rotterdam en moeten zij daardoor helaas mensen weigeren. De dure taxi’s gaan niet naar de Krimpenerwaard rijden, omdat ze in Rotterdam door tekort aan chauffeurs voldoende kunnen verdienen.

Vervoer lastig in buitengebieden voor taxibedrijf

Het geldt in alle buitengebieden in Nederland dat het lastig, of bijna onmogelijk is om een taxi te vinden die iemand daar wil ophalen. Ook streekvervoer is niet altijd handig, of ze rijden ’s nachts niet. Zo ook in de Krimpenerwaard.

Omdat Marco tegen de Krimpenerwaard aan woont en er volop chauffeurs in de Krimpenerwaard zelf wonen, wil hij graag in de behoefte van taxivervoer voor een eerlijke prijs voorzien. Het is de bedoeling dat er een eerlijke prijsafspraak wordt gemaakt voordat de rit start. Deze prijs is wat de klant betaald, ook wanneer de taxi in de file komt.

Sociale media

Voorlopig werk Marco nog via de Facebookpagina, maar indien er voldoende behoefte blijkt te zijn, wil hij uitbreiden met Instagram om meer jongeren te bereiken en uiteindelijk wellicht een website waar eventueel ritten te boeken zijn.

Het is de bedoeling om de taxi’s efficiënt in te zetten. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld vanaf tentfeesten meerdere personen met dezelfde taxi kunnen, zodat de rit per persoon goedkoper wordt. Marco verwacht dat er wat vertrouwen moet komen in het taxibedrijf. Omdat er helaas ook veel oplichting is onder bepaalde taxichauffeurs.

Maar Marco geeft aan dat mensen die goede ervaringen hebben met een chauffeur, vaker van deze taxi gebruik gaan maken. Het levert dus gewoon meer op om eerlijk te zijn. Zijn chauffeurs zullen de klant dan ook netjes behandelen, zoals koffers in de auto zetten, de deur open houden en zich aan de afgesproken prijs houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio