30.9 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Nieuwe directeur-streekarchivaris voor Streekarchief Midden-Holland

Gouda – Het Algemeen Bestuur van het Streekarchief Midden-Holland stelt met ingang van 1 januari 2022 Coretta Bakker-Wijbrans aan als nieuwe directeur-streekarchivaris. Zij volgt in deze rol Sigfried Janzing op, die in 2022 met pensioen gaat.

Erfgoedprofessional

Coretta Bakker werkt sinds 2001 bij het streekarchief als coördinator externe dienstverlening en sinds 2017 als adjunct-directeur. Voorzitter van het Algemeen Bestuur Thierry van Vugt: “Het bestuur heeft in Coretta een gedreven en energieke erfgoedprofessional gevonden, en ziet vol vertrouwen uit naar de samenwerking.” Bakker gaat de komende jaren de ontwikkeling van het streekarchief naar een toekomstbestendige archiefdienst verder vormgeven.

Digitalisering collectie streekarchief

Dit betekent digitalisering van de collectie, inzet van nieuwe applicaties voor ontsluiting en invoering van een digitale bewaarplaats ter bevordering van actieve openbaarheid. Cultureel digitaal erfgoed blijft voor latere generaties bewaard en toegankelijk. Bakker gaat de uitdagende taak aan om medewerkers te begeleiden in de digitale transitie en de (digitale) dienstverlening naar de gemeenten en de klanten mee te laten ontwikkelen met de steeds complexer wordende informatieomgeving.

Sigfried Janzing ruim 20 jaar directeur geweest

Sigfried Janzing is directeur-streekarchivaris geweest van 1 januari 2001 tot 31 december 2021. In de afgelopen jaren wist hij met succes de archiefdienst te begeleiden in de vele veranderingen en uitdagingen waarvoor het streekarchief stond, zoals de fusie met het streekarchief Krimpenerwaard en de verhuizing van de archieven naar respectievelijk het Gouwedepot en de publieksfuncties naar de Chocoladefabriek.

Overdracht en afronding begin 2022

Bezien zal worden of en hoe Janzing nog betrokken kan blijven in de eerste helft van 2022 bij het streekarchief voor de overdracht en het afronden van een aantal projecten. Daarnaast is hij voor één dag per week gedetacheerd als interim-directeur bij Libertum, Ruimte voor Vrede en Vrijheid (het voormalige Verzetsmuseum Zuid-Holland) dat in de zomer van 2022 zijn intrek zal nemen op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek.

Samenwerkingsverband 5 gemeenten en ODMH

Het Streekarchief Midden-Holland is een Gemeenschappelijke Regeling, waarin vijf gemeenten deelnemen (Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas) en de Omgevingsdienst Midden-Holland. Het streekarchief heeft wettelijke taken op het gebied van beheer, toezicht en beschikbaarstelling van informatie aan zowel de gemeentes als inwoners. Daarnaast worden culturele en educatieve activiteiten georganiseerd om het regionale erfgoed breed onder de aandacht te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio