Noodklok geluid door Krimpenerwaard en 100 andere gemeenten

Krimpenerwaard – Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten luidt de noodklok bij de Tweede Kamer over de onhoudbare financiële situatie. Ze dreigen in het najaar met niet-sluitende begrotingen te komen want bezuinigen lukt niet meer en de lokale belastingen zijn al hoog. De Tweede Kamer debatteert op 2 juli over de financiële situatie van gemeenten.

Noodklok om financiële situatie

Inmiddels meer dan 100 gemeenten verspreid over het hele land, waaronder gemeente Krimpenerwaard, roepen de Tweede Kamer op om te komen met structurele oplossingen. Tot nu toe wordt er in tal van onderzoeken vooral geconstateerd dat er een probleem is en blijft het daarbij. De gemeenten willen dat een commissie onder leiding van een politiek zwaargewicht (zoals bijvoorbeeld de commissie Remkes en stikstof) met concrete oplossingen komt voor de onhoudbare financiële situatie.

Gemeenten geen sluitende begroting

Voor veel gemeenten was het al lastig om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen. De kosten in het Sociaal Domein blijven steeds verder oplopen, zowel door de opgelegde kortingen door het Rijk als door een steeds verder toenemende vraag. De mogelijkheden voor gemeenten om te sturen op deze kosten zijn zeer beperkt. Dat wordt nog eens verergerd door besluiten van het Rijk, zoals het abonnementstarief voor de WMO. De gemeentelijke autonomie staat onder druk en daarom wordt de noodklok geluid.

Bedreiging voor dienstverlening

De slechte financiële situatie bedreigt in ernstige mate de dienstverlening van gemeenten aan hun burgers. De uitvoering van gewone basistaken, zoals onderhoud van wegen, groen, sport- en culturele voorzieningen, enzovoort komt hiermee in gevaar. Zonder structurele oplossing zullen gemeenten genoodzaakt zijn om in het najaar een niet-sluitende begroting aan de gemeenteraad te presenteren. Hiermee kunnen ze een artikel 12-gemeente worden en onder toezicht komen van de provincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img